ZDRAVLJE U KUĆI

Nevjerovatan efekt na zdravlje: Može li muzika liječiti

Avaz.ba

26.12.2017

„Muzika liječi“, kako se kaže, i ima moć da nas učini sretnim, tužnim ili da čak izazove društvene promjene. Ali, također ima ljekovitu moć i istraživači žele da saznaju kako to funkcioniše.

Umirujući zvuci violine i graciozni pokreti plesača mogu da skrenu misli od bolnih bolničkih procedura kao što je hemoterapija.

- Umanjuje nivo nervoze i može da pomogne da se umanji količina lijekova koji su potrebni pacijentu - objašnjava muzičarka Marta Vans.

Istraživači u Nacionalnim institutima za zdravlje proučavaju na koji način tačno muzika utječe na organizam.


- Ako bi mogli da proučavamo umjetnost na isti način na koji nauka proučava lijekove i druge terapije, mislim da bi mogli da učinimo više za zdravlje čitave osobe - smatra Džulija Lengli iz umjetničkog programa "Džordžtaun Lombardi". 

Operska pjevačica Rene Fleming je dio studije, ona sarađuje sa istraživačem Dejvidom Džengrom (Davidom Jangrom).

- Ako želite da uključite određene dijelove mozga, morate da navedete osobu da pjeva ili svira instrument ili da postane dio procesa stvaranja muzike - ističe Dejvid Džengro.


Dok joj snimaju mozak, Rene Fleming govori, pjeva ili zamišlja dijelove muzike. 

Istraživači su ustanovili da je procesovanje muzike veoma komplikovan proces, a da je zamišljanje muzike možda još komplikovanije. I ta muzika mogla bi da bude način za uključivanje dijelova mozga i ubrzanje procesa izlječenja. 

- Neuronauka može da nam pomogne da shvatimo koji dijelovi mozga su aktivni kada pravimo muziku. I ako bi mogli da ustanovimo koji dio mozga je također pogođen bolešću ili poremećajem ili povredom. Sada znamo da muzika može da bude dio rješenja da se pomogne tom dijelu mozga - kaže Džengro.

Ali pored liječenja, učenje ili sviranje muzike održava oštrinu razmišljanja, poboljšava jezičke sposobnosti djece i pomaže u poboljšanju ocjena u školi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.