ŽENA

Svi mogući uzroci boli oko pupka

Bol oko pupka ne treba shvaćati olako, osobito ako joj je uzrok nepoznat

Avaz.ba

18.12.2017

Ako iskusite bol u području oko pupka, potražite liječničku pomoć. Nikako ne odgađajte susret s liječnikom, osobito ako se bol pojačava nakon uobičajene dnevne aktivnosti, kao što su savijanje, naginjanje, istezanje, trčanje, bavljenje sportom ili čak kihanje. A šta treba znati o boli oko pupka:

1. Koliki je intenzitet same boli?

2. Poveća li se kada se krećete i koji pokret izaziva najintenzivnije bolove?

3. Je li bol nagla i intenzivna ili biste je okarakterizirali kao blagu nelagodu?

Vrlo je važno i gdje tačno boli. Ako imate u vidu ove detalje, vaš će vam liječnik brže i lakše pomoći. Nabrojat ćemo 14 mogućih uzroka i isto toliko vrsta bolova.

 Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva jedan je od najčešćih uzroka boli oko pupka. U početku, bol će se očitovati u sredini trbuha, a zatim u donjem desnom dijelu, odnosno ispod pupka.

Tačan uzrok samog oticanja slijepog crijeva još nije poznat, ali se smatra da ga izaziva neka vrsta blokade na samom ulazu u crijevo. Najčešći tretman u ovom slučaju je hirurško uklanjanje slijepog crijeva.

Čir na želucu ili dvanaestercu

Čir se obično pojavljuje na sluznici želuca ili dvanaestopalačnog crijeva - na prednjem dijelu tankog crijeva. Sve do sredine 1980-ih bilo je prihvaćeno mišljenje da ih uzrokuju stres, pojačano lučenje želučane kiseline i loš način života.

Nedavne teorije sugeriraju, međutim, da je krivac broj jedan bakterija Helicobacter pylori te još neki faktori kao što su pušenje, alkohol, kafa i kofein.

Što se tiče simptoma, postoje slučajevi u kojima čirevi nemaju nikakve simptome. Najčešći je ipak bol između pupka i prsne kosti. Čirevi se obično liječe lijekovima i/ili promjenama u stilu života.

 Kila

Kila nastaje kada meko tkivo izviri kroz slabe tačke u trbušnim mišićima. Obično izgleda poput izbočine na jednoj od strana preponske kosti. Kila nije opasna sama po sebi, ali ako ne nestane sama od sebe, može dovesti do određenih komplikacija.

Bol se obično osjeća ispod pupka, u području prepona i može se pojačati kad se naginjete ili kašljete.

 Crohnova bolest

Crohnova bolest je stanje koje uzrokuje upalu u sluznici probavnog sistema. Iako tačni uzroci ove bolesti nisu poznati, postoje faktori koji joj pridonose: genetika, prethodne infekcije, pušenje i različiti okolišni faktori.

Najčešći simptomi mogu uključivati proljev, sluz i/ili krv u stolici, umor te bol u trbuhu oko pupka. Važno je napomenuti da se bolest na početku može predstaviti s blagim simptomima, a tek potom buknuti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ciste na jajnicima

Cista je u osnovi kesica ispunjena tekućinom, a cista na jajnicima je kesica ispunjena tekućinom koja se nalazi na jajniku. U većini slučajeva ove su ciste bezopasne i većina žena ih ima u nekom trenutku svog života.

Naravno, postoje slučajevi u kojima je cista zloćudna, ali takvi su slučajevi rijetki. Ove ciste su obično male u promjeru i ne izazivaju pojavu svih simptoma. No, veće mogu uzrokovati grčenje jajnika i izazvati bol. Naravno, bol će se osjeti na području ispod pupka.

 Infekcije mokraćnog sistema

Ove infekcije uključuju sve organe koji pripadaju mokraćnom sistemu: bubreg, mokraćovode, mjehur ili mokraćnu cjevčicu/uretru. Ako infekcija utječe na organe gornjeg urinarnog trakta, bubrege ili mokraćovode, pacijent može doživjeti ozbiljne simptome: groznicu, mučninu, povraćanje i bol.

Infekcija donjeg urinarnog trakta (mokraćnog mjehura i uretre) predstavit će se lakšim simptomima. Infekcija se obično liječi antibioticima, ali uvijek biste trebali potražiti liječničku pomoć, a nikad se liječiti samostalno.

 Problemi sa žuči

Problemi sa žučnim mjehurom najčešće su uzrokovani nekom vrstom infekcije ili kamenca. Iako žučni kamenac može uzrokovati snažnu bol, tek 10 posto oboljelih ih zapravo iskusi u punoj snazi. Većina uopće ne osjeti bol.

Ako pacijent iskusi bol, ona se obično pojavljuje ispod rebara na desnoj strani.

Drugi simptomi su: bolovi između lopatica, masna ili bezbojna stolica, nadutost

i vrtoglavica.

 Pankreatitis (upala gušterače)

Gušterača je žlijezda smještena iza želuca, a njezina je glavna uloga proizvodnja probavnih sokova koji olakšavaju probavu hrane. Kad dođe do upale gušterače, sokovi i enzimi koje proizvodi počnu napadati tkivo uzrokujući oticanje i dovodeći do ozljede.

Najčešći simptomi upale gušterače su: bol u središnjem dijelu gornjeg abdomena,

mučnina, povraćanje, groznica, žutica i gubitak na težini.

 Crijevna viroza

Crijevna viroza ili gastroenteritis je vrlo česta infekcija koja je obično popraćena proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te u većini slučajeva i blagom temperaturom. Kod inače zdravih osoba najčešće prolazi bez komplikacija, no kod dojenčadi, starijih osoba i osoba sa slabim imunološkim sistemom ona može biti vrlo ozbiljna.

Crijevna viroza ne izaziva komplikacije i najčešće nije potrebna liječnička pomoć. Cilj liječenja je ublažavanje simptoma te nadomjestak tekućine i elektrolita, odnosno soli i minerala izgubljenih proljevom i povraćanjem, kako bi se spriječila dehidracija.

 Nuspojave lijekova

Ovo je uzrok razumljiv sam po sebi. Ako pijete bilo kakve lijekove, morate biti svjesni mogućih nuspojava.

 Trovanje hranom

Trovanje hranom uvijek je moguće, a čak je i očekivano ako jako često jedete brzu hranu. Ako se hrana ne čuva u ispravnim uvjetima, može postati otrovna. Ako ste se otrovali hranom, vrlo vjerovatno ćete povratiti u prvih nekoliko sati, a možda ćete doživjeti i bol u području oko pupka.

 Menstrualni bolovi

Bolni menstrualni grčevi mogu se pojaviti neposredno prije ili tokom menstrualnog ciklusa. Oni mogu izazvati jake bolove u trbuhu, koji se mogu proširiti sve do kukova, donjeg dijela leđa i bedara. Osim lijekovima, bol se može ublažiti toplim oblozima na donjem dijelu trbuha ili leđa.

Trudnoća

Još jedan čest uzrok boli u području pupka koji je rezerviran za žene. Da ne bude zabune o tome, bol u abdomenu tokom trudnoće može biti simptom ozbiljnih problema.

Zbog toga ne bi trebalo pokušavati sam dijagnosticirati o čemu se radi. Postoji niz komplikacija koje mogu izazvati bol u trbuhu tokom trudnoće pa se o njima raspitajte kod svog liječnika.

 Naporne vježbe

Bilo koja naporna aktivnost može uzrokovati bol oko pupka. U ovom slučaju možete koristeći svoj zdrav razum zaključiti radi li se o ozljedi koja zahtijeva stručnu njegu ili samo odmor.

U svakom slučaju zapamtite: Bol oko pupka ne treba shvaćati olako, osobito ako joj je uzrok nepoznat. Naravno, bol je po prirodi većinom bezazlena, ali postoje slučajevi s ozbiljnijim zdravstvenim posljedicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.