ŽENA

Šta je uzrok bola u jajnicima

Bol u jajnicima može biti akutna ili hronična, čim je osjetite, ne čekajte, potražite liječnika da bi utvrdio uzrok i odredio odgovarajuće liječenje

Avaz.ba

14.12.2017

Jajnici su važan dio ženskog reproduktivnog sistema. Oni su parni organi smješteni s obje strane maternice i u organizmu imaju dvojaku ulogu. Njihov posao je da proizvode hormone, uključujući estrogen, koji potiče menstruaciju, a ujedno svaki mjesec otpuštaju jedno jaje, za oplodnju.

Bol u jajnicima može biti akutna ili hronična. Akutna bol u jajnicima dolazi brzo i obično potraje nekoliko dana, dok hronična bol nastaje postepeno i traje puno duže, čak i do nekoliko mjeseci.

Bol u jajnicima se također može konstantno ponavljati i biti jača tokom nekih određenih aktivnosti, kao što su tjelesna aktivnost ili uriniranje. Također, bol može biti toliko blaga da je ni ne osjetite.

 Prvi pregled kod liječnika

Kada prvi puta posjetite liječnika zbog boli u jajnicima, on će izabrati metodu pregleda ovisno o uzroku na koji sumnja. Tada se u obzir mora uzeti historija bolesti u porodici i fizički pregled.

Svakako bi bilo dobro i da pripremite odgovore na sljedeća pitanja:

1. Kada ste počeli osjećati bol?

2. Koliko često osjećate bol?

3. Postaje li bol jača ili slabija s nekim određenim aktivnostima?

4. Kakvu bol osjećate (blagu, oštru…)?

5. Kako bol utječe na vašu svakodnevicu?

Kao prva metoda pregleda najčešće u obzir dolazi ultrazvuk.

 Šta uzrokuje bol u jajnicima?

- Ciste na jajnicima - kesice ispunjene tekućinom koje se mogu formirati u jajnicima. One su vrlo česte u žena tokom fertilne dobi i obično se formiraju tokom ovulacije.

Ciste uzrokuju simptome kao što su akne i prištići te oštru bol, u slučaju da cista pukne. Međutim, ciste mogu i proći nezapaženo, bez ikakvih simptoma.

Drugi simptomi cista na jajnicima su: Neredovite menstruacije, bol tokom spolnog odnosa, mučnina i povraćanje te nadutost.

Ciste se dijagnosticiraju ginekološkim pregledom, često uz pomoć ultrazvuka.

Kod liječenja cista mogu se preporučiti sljedeće metode:

1. Čekanje uz kontrolne preglede – Čekanje uz redovite ultrazvučne kontrolne preglede je uobičajena praksa koja se preporučuje kod žena u postmenopauzi ako je cista ispunjena tekućinom i ima promjer manji od 2 centimetra.

2. Liječenje kontracepcijskim pilulama kako bi se smanjila mogućnost stvaranja nove ciste tokom budućeg menstrualnog ciklusa.

3. Hirurški zahvat – Liječnik može predložiti uklanjanje ciste ako je ona velika ili ako ne izgleda kao funkcionalna cista, ako raste ili ako nije nestala nakon dva ili tri menstrualna ciklusa.

- Tumor na jajnicima

Tumori se na jajnicima mogu formirati isto kao i u drugim dijelovima tijela. Oni mogu biti benigni ili maligni. Neki od simptoma tumora na jajnicima su:

1.Pritisak u abdomenu,

2. Stalna potreba za uriniranjem,

3. Proljev ili zatvor,

4. Gubitak apetita,

5. Značajan gubitak težine,

6. Značajno dobivanje na težini.

Tumor na jajnicima se može dijagnosticirati CT-om, magnetskom rezonancom ili pozitronskom emisijskom tomografijom. Također, tumor na jajnicima može se otkriti krvnim testom.

Tumor na jajnicima može se tretirati sljedećim metodama:

a) Hirurški postupak pomoću kojeg se uklanja tumor,

b) Kemoterapija, odnosno primjena lijekova koji uništavaju tumorske ćelije. Upotrebljava se kad se rak proširio po tijelu ili kad ga nije moguće odstraniti u cijelosti.

c) Radijacijska terapija, koja se koristi kao dodatak hirurškom liječenju radi uništavanja ćelija koje su ostale.

Bol uzrokovana endometriozom

Endometrioza je poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje. Endometrioza često uključuje jajnike, crijeva i tkiva zdjelice.

Neki od simptoma endometrioze su:

1. Bolne i obilne menstruacije,

2. Bol tokom spolnog odnosa,

3. Neplodnost.

Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom je operacija, pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizirati (opariti) laserom. Tokom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila.

Bol uzrokovana upalnom bolesti zdjelice

Upalna bolest zdjeliceje upala gornjeg dijela ženskog genitalnog trakta: maternice, jajovoda i jajnika. Vrlo je česta i pogađa mlađe spolno aktivne žene u dobi od 15 do 24 godine. Najčešće nastaje nakon bakterijskih infekcija i uzrokuje neplodnost.

Neki od simptoma upalne bolesti zdjelice su:

1. Bol tokom spolnog odnosa,

2. Visoka temperatura,

3. Vaginalni iscjedak,

4. Neredovite menstruacije,

5. Proljev ili povraćanje,

6. Slabost,

7. Bol tokom uriniranja.

U liječenju se koriste antibiotici. Mogu se primjenjivati peroralno (na usta) ili u težim oblicima bolesti parenteralno (direktno u krv).

Preporuka je da kada osjetite bol, odmah posjetite liječnika, kako bi utvrdio šta uzrokuje bol u jajnicima i odredio adekvatno liječenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.