ZDRAVLJE U KUĆI

Gnojne mjehuriće obavezno treba liječiti

Djecu najčešće zaraze odrasle osobe

Avaz.ba

13.12.2017

Od rođenja do kasne starosti infekcije kože najčešće su uzrokovane bakterijom nazvanom zlatni stafilokok. Na kožu dospijeva na različite načine, a donekle se, ovisno o životnoj dobi, razlikuje i sam izgled oboljenja. 

Nos i grlo

Kod novorođenčadi i djece koja doje zlatni stafilokok dospijeva najčešće na kožu lica i pazuha te ispod pazušnih regija i predio guze, ali i ostalih dijelova kože, iz nosa ili grla majke, odnosno osoba koje dolaze u kontakt s djetetom, kao i s inficiranih radnih površina.

Ovi dijelovi kože kod beba upravo se najviše dodiruju. Stafilokok je na šake majke ili drugih osoba dospio iz njihovog vlastitog nosa ili grla, bilo da su manifestno bolesne (infekcija grla ili gornjih dišnih puteva) ili s prethodno zaprljanih površina stafilokokom. 

Zato, ako je majka ili neka druga osoba koja dolazi u kontakt s bebom manifestno bolesna, što znači da kašlje, kiše, ima bolove u grlu, iscjedak iz nosa, povišenu temperaturu, obavezno mora nositi masku i temeljito prati ruke prije kontakta s bebom.

Radne površine na kojima se beba previja moraju biti savršeno oprane i čiste.

Infekcija kože zlatnim stafilokokom manifestira se gnojnim mjehurićima koji brzo pucaju ili gnojanicama veličine zrna bibera, a okolna koža je crvena. Gnoj koji se razlijeva na okolnu kožu pun je zlatnog stafilokoka. Infekcija se širi i javljaju se brojni gnojni mjehurići, koji imaju tanak pokrov, na crvenoj koži. Tanki pokrov gnojnog mjehura puca, a kada iz gnojnog sadržaja ispari vodenasta komponenta, stvaraju se kraste boje meda.

I tokom kasnijeg života infekcija se isto prenosi, s tim da se na koži odraslih muškaraca, na koži lica i vrata, koji su obrasli dlakama, zlatni stafilokok prenosi i putem aparata za brijanje. Oboljenje se manifestira gnojanicama veličine zrna bibera, a okolna koža je crvena. 

Na dijelovima lica muškaraca koji nisu obrasli dlakom infekcija zlatnim stafilokokom ista je kao i kod osoba ženskog spola, odnosno kao i u dječijoj dobi, a to su gnojni mjehuri.

Korisna prevencija

Svaka oboljela osoba mora se javiti dermatologu da bi se uradile adekvatne laboratorijske pretrage i provela odgovarajuća terapija. Zlatna pravila u prevenciji daljnjeg širenja infekcije zlatnog stafilokoka kojih se mora pridržavati svaka oboljela osoba su:

Ne prati oboljelu kožu vodom, jer se tako širi infekcija, ali zato dobro i temeljito prati ruke sapunom i vodom. Oboljelu kožu treba prati svijetlocrvenim rastvorom hipermangana.

  • Ne mazati oboljela mjesta mastima, čak ni antibiotskim mastima. 
  • Temeljito prati ruke prije svakog pristupanja bebi. 
  • Ne dodirivati rukama oboljela mjesta. 
  • Predmete za ličnu higijenu bebe držati odvojeno od predmeta za ličnu higijenu drugih ukućana. 
  • Odrasli muškarci u toku prisutne infekcije ne smiju se brijati, ali ni oboljelom kožom dodirivati kožu bebe. 
  • Oboljelu djecu ne voditi u vrtić i školu dok se bakterijska infekcija u potpunosti ne sanira. 
  • Što prije se javiti dermatologu. 
  • Redovno provoditi terapiju prema uputama dermatologa. 

Peškiri i igračke

Kod djece starije od dvije godine zlatni stafilokok dolazi na kožu lica od istih osoba kao i u vrijeme rođenja i dojenja, ali i iz nosa ili grla samog djeteta, kao i osoba koje su u kontaktu s djetetom. Zlatni stafilokok dospijeva i od druge djece koja imaju tu bakteriju u nosu ili grlu, kao i sa površina, predmeta, peškira ili igračaka.

Kod odraslih

Zlatni stafilokok izaziva i oboljenja kože odraslih osoba. S tako oboljele kože vrlo brzo i lako dospijeva na kožu bebe ukoliko je osoba u direktnom kontaktu s bebom ili putem predmeta. Zato je važno prepoznati i znati kako izgleda infekcija kože zlatnim stafilokokom odraslih osoba.

Brzo širenje

Infekcija zlatnim stafilokokom na dlakom obraslim dijelovima veoma brzo se širi na druge dijelove kože, a kontaktom, bilo direktnim ili indirektnim preko predmeta, prenosi se na druge osobe.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.