ZDRAVLJE

Bizarna bolest koja pogađa samo muškarce

( Ilustracija)

Avaz.ba

12.12.2017

Post-orgazmički sindrom bolesti (POIS) je uglavnom muška problematika koja je istovremeno nevjerovatno rijetka. 

Odmah ili ubrzo nakon orgazma, bolest pokreće niz problema koji nisu povezani s genitalijama, uključujući zbunjenost, nesposobnost govora, čitanja ili koherentnog pisanja, tešku bol u mišićima u cijelom tijelu, teški zamor, svrbež očiju, groznica i simptomi nalik na gripu mogu potrajati do sedam dana. 

Ovo bizarno stanje, koje je prvi put opisano 2002. godine, nema poznati uzrok i nema poznatog lijeka, a istovremeno je stvarni problem. O bolesti se zna vrlo malo, ali novi članak u časopisu Sexual Medicine Reviews sažima ono što su naučnici saznali o POIS-u do sada.

Vrste i ozbiljnost simptoma variraju među muškarcima, ali općenito govoreći, čini se da postoje dvije vrste POIS-a: primarni i sekundarni. 

Prvi je kada se simptomi POIS pojavljuju od prve ejakulacije, a sekundarni je onaj koji se kasnije razvija u životu. Bilo kako bilo, pojavljuju se tokom gotovo svih orgazama koji uključuju ejakulaciju. Iako postoji slaba veza s preranom ejakulacijom, temeljni mehanizam nastanka bolesti je nepoznat.

Najviše pobornika ima ideja o spermijima muškaraca. Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi, neki sugeriraju da su pacijenti alergični na svoje sjeme ili neku komponentu u njemu. 

Druga teorija tvrdi da se hemikalije oslobođene tokom orgazma otpuštaju u neobično velikim količinama.

Iako se eksperimentalni tretmani počinju pojavljivati, za sada, studija koju vodi Medicinski fakultet Univerziteta Tulane zaključuje da je velik dio onoga što pokreće POIS ostaje tajna. 

Ipak, ističu da većina muškaraca koji imaju tu bolest ne zna da je to stvarna bolest. Kao rezultat toga, suzdržavaju se od traženja lijeka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.