SVEZNADAR

Suh zrak u prostorijama šteti zdravlju: Lakše se diše uz ovlaživače s eteričnim uljima

( Ilustracija)

Avaz.ba

8.12.2017

Mnoge su bolesti uzrokovane ili pojačane lošom kontrolom vlage u domu, a neki od simptoma su zatvor gornjih dišnih putova, umor, vrtoglavica i vodenaste oči.  


Zadržavanje mikroba

Suh zrak dodatno isušuje kožu, a pojavljuju se i mnogi respiratorni problemi te problemi s očima. Suh zrak može biti okidač za astmu kod djece, utjecati na pojavu bronhitisa, moguće krvarenje iz nosa zbog isušene sluznice nosa, konstatnu dehidraciju organizma... 

Suh zrak često predstavlja problem tokom zimskih mjeseci i sezone grijanja. Koža i kosa primjetno gube na kvalitetu i mijenjaju teksturu, a sluznice koje služe za prevenciju bolesti i zadržavanje mikroba se isušuju.

Nivo vlage u zraku tokom hladnijih mjeseci prirodno opada, jer hladan zrak ne može zadržati jednaku količinu vlage poput toplog. Kada u kombinaciju dodamo centralno grijanje i zatvorene prostorije, nivo vlage u prostorima može opasti i na samo 15 posto.

Gornji dio dišnog sistema (grlo i nos) obložen je vlažnim membranama koje zadržavaju štetne čestice iz zraka, poput prašine, alergena, mikroba i sl. Ukoliko dođe do isušivanja tih membrana, one gube svoju funkciju i otvaraju prolaz bakterijama i virusima.

Većina osoba diše kroz nos, a suhoća nosa i grla tokom spavanja otežava disanje. Kako se ne bismo nepotrebno budili tokom noći ili se ujutro probudili s bolnim i suhim grlom, preporučljivo je uložiti u ovlaživač.

Prehlada i gripa

Boravkom u prostorijama suhog zraka izlažemo se mnogim zdravstvenim rizicima, a sezona prehlade i gripe svakako je pogoršana ovim problemom. Velik dio problema u vezi sa suhim zrakom vrlo lako možemo otkloniti uz pomoć ovlaživača zraka.

Najčešće su to ovlaživači s vodom koje možemo objesiti na radijatore ili ovlaživači koji ispuštaju finu maglicu i rade na struju. Ovlaživače zraka koji rade uz pomoć električne energije, možete pomicati gdje god je ovlaživanje potrebno, koristiti u kombinaciji s eteričnim uljima za pročišćavanje zraka te za aromaterapiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.