LJEPOTA

Liposukcijska ishrana - za 14 dana od 7 do 10 posto manje početne tjelesne mase

Mančić i Dapčević: Prepoznale djelotvornost liposukcijske prehrane ( F. Fočo)

M. D. A.

7.12.2017

Liposukcijska ishrana je revolucionarna metoda pomoću koje je za samo 14 dana moguće smršaviti čak i do 10 kilograma. Ovaj način prehrane postaje globalni brend koji je sve popularniji u našoj zemlji, regionu, ali i šire. Nutricionisti kompanije „International Health“ tvrde da se moramo vratiti načinima ishrane naših predaka. To znači da treba izbjegavati industrijsku hranu, a jesti meso, ribu, jaja, punomasne mliječne proizvode, odnosno namirnice porijeklom s naših prostora. 

- Uz pomoć liposukcijske ishrane zaista je moguće smršaviti 10 kilograma za 10 dana, ja sam to uspio. Ukupno, uz pomoć liposukcijske ishrane smršavio sam skoro 40 kilograma za nešto više od dva mjeseca – kaže Kenan Mandra, nutricionista „International Healtha“, dodajući da su brojne poznate ličnosti, poput Suzane Mančić i Tijane Dapčević, uspjele izgubiti kilograme ovom metodom.


Izvori energije

Mandra: Prisutni smo od Srbije do Rusije

Mandra pojašnjava da je liposukcijska ishrana obrnuti proces od debljanja. Debljanje je stvaranje masti, a liposukcijska ishrana je njihovo rastvaranje. Zahvaljujući sposobnosti tijela da koristi različite izvore energije, kada aktiviramo mehanizme metabolizma masnoća, kod gojaznih osoba će doći do potrošnje i smanjenja akumuliranih rezervi, odnosno procesa tzv. neinvazivne liposukcije.  

- U širem smislu, liposukcijska ishrana znači jesti masti, a nikako ne unositi šećere. Masti su zdrave i od njih se ne možemo ugojiti, korisne su za srce i krvne sudove, dok su, s druge strane, šećeri glavni uzrok metaboličkih poremećaja i hroničnih bolesti povezanih s ishranom. Danas mnogi pogrešno smatraju da su ugljikohidrati osnov ljudske prehrane, ali to nije tačno. Prije svega, za razliku od proteina i masnoća koji su esencijalne tvari, ugljikohidrati nisu građevinski materijal za tijelo, niti imaju vitalnu važnost, osim što mogu poslužiti kao jedan od izvora energije te uzrokovati debljanje. Potrebnu glukozu tijelo ne mora dobivati iz ugljikohidrata, nego iz proteina i masti, ali osnov energije tijela trebaju činiti masne kiseline, kako one iz hrane tako i one iz masnih naslaga na tijelu.

Osim toga, iz masnoća dobivamo mnogo više energije nego iz iste količine ugljikohidrata, jer su ljudske ćelije građene za iskorištavanje energije iz masnoća. Očigledno je priroda zamislila masnoću kao naš glavni izvor energije, a ne ugljikohidrate. Upravo na toj činjenici se temelji liposukcijska ishrana – ističe Mandra.

On napominje kako se radi o farmakološkoj metodi mršavljenja na potpuno prirodan način. U prosjeku, tokom jednog tretmana od 14 dana gubi se 7-10 posto od početne tjelesne mase. Posebno je važno, kaže naš sagovornik, da tokom procesa dijetoterapije nema pada energije i šećera, raste motivacija pacijenta, a prvi rezultati se vide već nakon 24 sata. Kod liposukcijske ishrane se koristi samo prirodna hrana, dok se kod tretmana neinvazivne liposukcije koriste i prirodna pomoćna sredstva za mršavljenje (aminokiseline i biljna vlakna), čija je uloga pokretanje procesa mobilizacije i beta oksidacije masti.

- To su prirodne tvari, aminokiseline iz mliječne surutke i vlakna iz biljke glukomana, koji pomažu kod smanjenja tjelesne mase, snižavanja holesterola i regulacije šećera u krvi, a njihovu efikasnost je prepoznala i odobrila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Zato je mršavljenje liposukcijskom prehranom potpuno prirodan i zdrav proces. Suplementi se proizvode u Njemačkoj prema visokim farmakološkim standardima te posjeduju GMO free, gluren free, halal i košer certifikate. To nisu zamjenski obroci, nego prirodni pojačivači mehanizma masti. U prvoj fazi tretmana unos hrane treba biti sveden na jedan obrok. Centralni obrok je večera, jer se tokom dana tijelo hrani vlastitim mastima – govori Mandra.

Posebno je važno, ističe Mandra, da je liposukcijska dijeta sigurna, bez obzira na brzinu kojom se gube kilogrami.

- Sve teorije o sporom mršavljenju bazirane su na konzervativnim metodama mršavljena koje se temelje na manjem unosu kalorija i njihovoj potrošnji putem vježbanja. Međutim, liposukcijska ishrana je dijetoterapijski tretman, koji ispunjava sve propise koje je definiralo Vijeće za dijetetike Evropske agencije za sigurnost hrane.

Unos kalorija

Bilo koju dijetu možemo provoditi na različite načine, ali one vrlo često rezultiraju tzv. jo-jo efektima. Većina dijeta obično je bazirana na izgladnjivanju i manjem unosu kalorija, a jo-jo efekt se javlja jer tijelo manje troši ako manje dobiva – ističe Mandra.

Liposukcijska ishrana temelji se na tome da debljanje nije posljedica prevelikog unosa kalorija koje ne trošimo, kako se do sada mislilo. Debljanje je posljedica neravnoteže u hormonalnoj regulaciji masnog tkiva i metabolizma masti, gdje glavnu ulogu ima hormon inzulin.

- Zbog povećanog unosa šećera, odnosno rafiniranih ugljikohidrata, došlo je do hronično visokih vrijednosti inzulina i razvoja gojaznosti. Ako kažemo da je debljanje prekomjerno odlaganje masnih ćelija u organizmu, liposukcijska ishrana je obrnut proces. Funkcionira na principu metaboličke pretvorbe masti u energiju. To znači da se tijelo hrani vlastitim mastima – kaže Mandra.

Psihologija klijenta  

- Razumijevanje psihologije klijenta je zapravo 90 posto našeg posla. To određuje na koji način ćemo mu pristupiti i kako ćemo se ophoditi prema njemu kako bismo postigli dobre rezultate mršavljenja. Ravnoteža između našeg odnosa i njegove ličnosti ogleda se kao potencijal pacijenta. Što je veći njegov potencijal, bolji će biti rezultati. Gojaznost je za mnoge ljude životni problem. O kojem god tipu ličnosti se radi, osnovni princip je da osoba koja nam se obratila možda upravo s nama vodi sudbinski razgovor koji će promijeniti njen život, unaprijediti zdravlje ili poboljšati kvalitet života – napominje Mandra.

Glad je stanje uma, a ne stomaka

- Odnos s klijentima zasniva se na razumijevanju njihovog stanja. Prije nego što sam postao nutricionista, smršavio sam 38 kilograma. Nakon moje transformacije, odlučio sam svoj život posvetiti misiji zdravlja i prirodne ishrane. Savjetovalište za ishranu „International Health“ specijalizirano je za problem smanjenja tjelesne mase. Prisutni smo od Srbije do Rusije, u svim zemljama regiona i dijelu EU, tako da imamo veliko iskustvo u ovom poslu. Naše ciljane usluge savjetovališta „International Health“ kroz profesionalni nutricionistički rad vode vas i prate kroz proces ličnog napredovanja sve do postizanja željenih rezultata i potpunog oblikovanja novog i zdravog životnog stila.

Najveći strah i najčešće pitanje je pitanje gladi. Međutim, glad je stanje uma, a ne stomaka, pa je potrebna iskrena i intenzivna saradnja da bismo to prevazišli – govori Mandra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.