ZDRAVLJE U KUĆI

Postoperativna hernija – uzroci, simptomi, tretman

Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

Piše: Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

7.12.2017

Vanjska kila je nenormalna protruzija (proklizavanje) intraabdominalnih (trbušnih) tkiva, obično crijeva, kroz defekt u fasciji trbušnoga zida. Sve kile se sastoje od peritonealne (potrbušnica) kese koja se probija kroz slabu tačku ili defekt mišićnih i/ili fascijalnih struktura trbušnoga zida. Dakle, kila se obično sastoji od pokrovnih tkiva (koža, potkoža i sl.), peritonealne kese i organa u kesi. Ukoliko se defekt u zidu trbuha ne zatvori na vrijeme, može se znatno povećati, što čini rekonstrukciju otežanom. 


Akutno i hronično

Postoperativne kile su, kako i samo ime govori, posljedica nekog operativnog zahvata u trbuhu. Mada uzrok kile može biti svako stanje koje akutno ili hronično dovodi do povećanja pritiska u trbuhu, faktori koji su najčešće odgovorni za nastanak ove vrste kile su: 

  •  Životno doba. Operativna rana zarasta sporije i manje je čvrsta kod starijih osoba. 

  •  Opća iznurenost, ciroza jetre, hronične iscrpljujuće bolesti su nepovoljni faktori za zarastanje rana; upala ili povećanje prostate s napinjanjem pri mokrenju; trudnoća; rjeđe tumori male karlice ili uvećanje organa u karlici. 

  •  Gojaznost. Gojazni bolesnici često imaju povećan pritisak u trbuhu. Prisustvo masnog tkiva u rani pokriva ostale slojeve tkiva s posljedičnim seromima i krvnim podlivima u rani, što doprinosi infekciji. 

  •  Postoperativna infekcija rane  

  •  Vrsta operativnoga reza. Mnogi hirurzi tvrde za poprečne ili kose rane bolje zarastaju od uzdužnih. 

  •  Postoperativne plućne komplikacije koje prati snažan kašalj mogu ozlijediti operativnu ranu. 

  •  Nepotrebno ostavljanje otvora u rani (za drenove i sl.) 

  •  Nepravilan odabir hirurškoga konca  

  •  Neadekvatna primjena principa pravilne preoperativne i postoperativne ishrane bolesnika. 

Što je više rizičnih faktora kod pojedinog bolesnika, mogućnost nastanka postoperativne kile je veća.

Većina hernija ne izaziva nikakve simptome sve dok bolesnik ne primijeti oteklinu na trbuhu, na mjestu hirurškog reza, tj. postoperativnog ožiljka. Kako se kila povećava, dovodi do nelagodnosti ili bolova koji natjeraju pacijenta da legne i sam „vrati“ kilu u trbuh. Ovo može biti opasan manevar i nije preporučljiv posebno ako ovo uklještenje traje više sati.

U tom slučaju pacijent može u trbuh vratiti gangrenozno crijevo i katastrofalno ugroziti vlastiti život. Tada je jedini lijek hitni operativni zahvat s odstranjivanjem „odumrlog“ crijeva i spajanje zdravog sa zdravim krajem. 

U svakom slučaju, terapija svih vrsta kila je operativna. 

Moguće uklještenje

U ranoj fazi i kod rizičnih pacijenata s općeg medicinskog stanovišta (srčana i plućna oboljenja, dijabetes i sl.) može se uraditi u lokalnoj anesteziji. U kasnoj fazi s velikim defektima mišićno-fascijalnih struktura i kod komplikacija (npr. uklještenje) mora se operirati u općoj anesteziji (u potpunoj odsutnosti svijesti).

Postoji bar 30 različitih vrsta operativnoga zahvata, a suština je da se vrati sadržaj kilne kese u trbuh, podveže kilna kesa pri svojoj bazi i da se defekt trbušnog zida zatvori ili rekonstruira odgovarajućim tkivom bez zatezanja. Postavljanje „mrežica“ je ponekad neophodno.

Sva intencija jeste upravo da se ne desi katastrofalna posljedica kasno urađenog operativnog zahvata, a to je uklještenje kile. Rano operativno liječenje nameće se kao imperativ. Mogu ga i obično rade urolozi, opći i plastično-rekonstruktivni hirurzi. U kompliciranijim slučajevima čak i svi zajedno (multidisciplinarni pristup).

Ponovno vraćanje

Recidiv je ponovno javljanje kile na mjestu urađene operacije. Kod malih kila recidiv iznosi 2-5 posto, srednje velikih 5-15 posto, a velike kile imaju stopu recidiva 15-20 posto.

Uzroci javljanja

  •  Hronični kašalj, prostatizam, opstipacija (zatvor) 

  •  Slab kvalitet tkiva na mjestu operacije 

  •  Loša operativna tehnika (zategnuta tkiva pri reparaciji, korištenje konaca koji se resorbiraju vremenom, kilna kesa nije podvezana dovoljno visoko, infekcija rane)  

  •  Neadekvatna operativna procedura 

Učestalost javljanja

Globalno, 75 posto kila nastaje u preponskim regijama. Oko 10 posto svih kila nastaje na hirurškom rezu na prednjem trbušnom zidu, tzv. ventralne kile čine 10 posto, pupčane 3 i ostale 2 posto svih kila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.