Foto: Granuloza luteinske ciste su jednostrani cistični tumori

Povećani ili policistični jajnici mogu se osjetiti palpacijom

Benigni tumori ne daju simptome

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević
07.12.2017 09:48
A
A
A

Benigni tumori tube nemaju simpotome, tako da se u većini otkrivaju slučajno. Glavni predstavnik je lejomiom nastao iz tubularne muskulature, a mezenhimskog je porijekla. Drugi je mezoteliom. Okrugao je i tvrd, a veličine samo centimetar u promjeru. Nalazi se u tubi ispod seroze. Benigni teratom jajovoda je vrlo mali, ali može dostići veličinu od deset do dvadeset centimetara. Objavljeno je da oni zahvataju žene koje nisu rađale, a starije su od 40 godina. 


Rast tvorbe

Teka luteinske ciste su cistične tvorbe na jajniku koje se javljaju obostrano. Najčešće su veličine mandarine, ali i narastu do veličine glave. Terapija obično nije potrebna jer izlječenjem trofoblastičke bolesti ciste spontano regrediraju. 

Granuloza luteinske ciste su jednostrani cistični tumori, a rijetko se nalaze obostrano na ovarijima. Smatra se da one nastaju zbog hematoma u korpus luteumu. Prekrivene su tankom svijetložutom zonom luteinskih ćelija. Ove ciste mogu izazvati krvarenja iz maternice, a inače su asimptomatska i ako dođe do ovih krvarenja, potrebno je hirurško zbrinjavanje.

Policistični jajnici predstavljaju obostrano povećanje jajnika za dva i više puta od normalne veličine. Na njima nema korpusa luteuma niti ožiljaka od prijašnjih ovulacija, ali zato postoje mnogobrojne plavkaste ciste. Povećani ili policistični jajnici se mogu dijagnosticirati palpacijom, a još bolje ultrazvukom.

Konačna dijagnoza postavlja se inspekcijom ovarija, laparoskopijom ili laparatomijom, što omogućava i uzimanje uzorka za histološku obradu.

U neoplastične otekline jajnika spada serozni cistadenom. To je cistični tumor, pojavljuje se na jednom jajniku. Ti su tumori glatke i sjajne površine, obično su pomični, a okruglog ili jajastog oblika. Nisu veći od ljudske glave. U serozne tumore spadaju i cistadenofibrom - on se češće javlja, i to poslije 40. godine života, a narastu i do 20 centimetara. To su grozdaste tvorbe.

Adenofibrom je rijedak solidni tumor jajnika. Pojavljuje se kod žena između 23. i 70. godine života. Čvrste su konzistencije i imaju izgled fibroma.

Mucinozni cistadenom može narasti do enormnih veličina. Sadržaj tog tumora je sluzav. To je tumor glatke vanjske površine, a jedna bitna karakteristika je fragilnost kapsule jer sluzava tekućina ulazi u perotonealnu šupljinu.

Maligna alteracija

Endometroidni tumor je patološka lezija na ovariju obostrano. Većina tih tumora je različita, a mogu biti i veličine šake. Javljaju se većinom u četrdesetim godinama uzrokujući nejasne tegobe i povremene bolove u predjelu male zdjelice. Unutrašnja površina ciste je ružičasta ili smeđa, nježna poput baršuna, a ponekad posuta granulacijama. Liječe se hirurški ili konzervativno.

Brenerov tumor jajnika nastaje iz površinskog epitela ovarija. Vanjskim izgledom se razlikuje od fibroma. Na prerezu je čvrst sivo-bijele boje. Vrlo rijetko alterira u karcinom.

Hemangiom jajnika je rijedak tumor uprkos tome što je ovarij vrlo bogat krvnim žilama. Obično je unilateralan, ali se može javiti i na oba jajnika. Obično su mali, ali mogu prijeći promjer do deset centimetara. Mikroskopska slika pokazuje kavernozni ili miješani kapilarno-kavernozni tip hemangioma, čije su šupljine prekrivene endotelijskim ćelijama.

Moguće komplikacije  

Kod ovih tumora se rijetko dešavaju komplikacije. Karakteristika je da se očituju burnim simptomima u trbuhu uz pojavu općih simptoma. U prvom redu može doći do torzije – uvrnuća tumora za 180 stepeni i tad se stegnu krvne žile najprije vene zatim arterije. 

Inkluzijske ciste 

Inkluzijske ciste nisu od velikog kliničkog značaja jer nema hormonsku aktivnost. Najčešće se radi samo histološki nalaz na ovarijima. Obično su vrlo male, ali narastu i do veličine oraha. Smatra se da one nastaju kidanjem površinskog epitela s jajnika prilikom ovulacije.

Neneoplastične otekline 

Neneoplastične otekline jajnika najčešće spominjemo kao folikularnu cistu. Ispunjene su bistrom tekućinom, a veličine su oko pet centimetara, iako se smatra da cističnu tvorbu veću od centimetar i po ne bi trebalo nazvati folikulom. Mikroskopski se prepoznaje zbog granuloza stanica koje prekrivaju njenu unutrašnju šupljinu. U njemu se nađe nekad hematom koji je krvario iz perifolikularnih krvnih žila.