Foto: ( Ilustracija/Agencije)

Zimska namirnica jača imunitet: Bundeva popravlja vid

Avaz.ba
07.12.2017 09:49
A
A
A

Osim sočnog mesa, bogatog vitaminima, u liječenju različitih oboljenja koriste se i hrskave sjemenke i ulje bundeve. Istraživanja pokazuju da sjemenke sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. Bogate su proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.  


Regulira pritisak

Njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju za 23 posto manji rizik od raka dojke. Također, istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu sjemenke bundeve.  

Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina. Sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni pritisak i prevenirati napade migrene, a kao dobar izvor bakra pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

Proširene vene

Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao obloga na oboljela mjesta i drži što duže, najbolje preko noći, omotana zavojem.