ZDRAVLJE U KUĆI

Namirnice koje ne biste trebali jesti za doručak

( Ilustracija)

Avaz.ba

5.12.2017

Pogrešan doručak može da naškodi vašem tijelu, a evo koje namirnice treba ujutru da izbjegavate:

1. Paradajz

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako se jede za rani doručak, u kombinaciji sa želudačanom kiselinom mogu da izazovu gorušicu.

2. Limun, narandže, grejpfrut, mandarine

Oni su genijalni „dobavljači“ vitamina C. Međutim, njihova kiselina može da „napadne“ sluznicu i da uzrokuje bolne ranice u ustima.

3. Tijesto sa kvascem

Kvasac koji se konzumira rano ujutro može da iziritira želudac, i da uzrokuje nadutost i probavne smetnje. Zato je najbolje da ujutru izbjegavate proizvode koji sadrže puno kvasca, poput lisnatog tijesta i sl.

4. Krastavci

Preporučuje se da izbjegavate sirovo povrće kao prvi obrok. Ako konzumirate krastavce rano ujutro, velika je vjerovatnoća da ćete ubrzo osjetiti gorušicu ili nadutost.

5. Jogurt

Jogurt je izvor vrijednih mliječnih bakterija koje su dobre za crijevnu floru. Ali, ako jedete jogurt na prazan želudac, te dobre bakterije će uništiti želudačana kiselina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.