ZDRAVLJE U KUĆI

Vitamin C ne štiti od prehlade: Umjesto njega uzimajte ovaj mineral

Avaz.ba

29.11.2017

Istraživači su dokazali da vitamin C nije najbolji suplement u borbi sa prehladama. Umjesto njega, trebalo bi da svoju ishranu obogatite ovim mineralom,.

Dok se većina ljudi u sezoni prehlada i gripa trudi da unosi što više vitamina C, te da u svoju ishranu dodaje ovaj suplement, istraživači smatraju da je potpuno beskoristan.

Naučnici su obradili podatke iz 67 studija kako bi otkrili šta se pokazalo najefektivnijim sredstvom u borbi sa prehladama .

Prema strudiji objavljenoj u "Kanadskom medicinskom žurnalu", tradicionalna ljekovita sredstva poput ehinacee, ženšena, gela za olakšavanje otežanog disanja i lijekova za kašalj nemaju jasne koristi, dok antibiotici izazivaju više lošeg nego dobrog.

Takođe, oni su dokazali da jedino konzumacija cinka može da pomogne u prevenciji i liječenju infekcija.

- U najmanje dva testa dokazali smo da djeca koja su uzimala od 10 do 15 miligrama cin- suflata dnevno su imali niže stope prehlade i manje odsustva u školi zbog prehlade, - istakao je doktor Mišel Alan, iz odjeljenja porodične medicine sa Univerzitata Alberta.

Iako je studija sprovedena na djeci, istraživači su potvrdili da nema razloga zašto bi cink trebalo da djeluje samo na djecu, a ne na odrasle.

Što se tiče vitamina C, naučnici su istakli da najpopularniji vitamin u svijetu, za koji postoji uvriježeno mišljenje da se najbolje bori sa virusima i bakterijama, nema efekat na uobičajene prehlade, sem što može da skrati trajanje infekcije.

Oni napominju da je vitamin C dijetetski antioksidans te može da neutralizuje efekte slobodnih radikala i da podrži odbranu imunog sistema.

- Najbolje rješenje u prevenciji širenja virusa su pranje ruku i konzumacija cinka, - zaključio je doktor Alan.

Lijekovi poput ibuprofena i paracetamola mogu biti korisni u snižavanju temperature i groznice, dok uzimanje meda umiruje bol u grlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.