ZDRAVLJE U KUĆI

Naučnici otkrivaju: Ako ne želite astmu, ne namještajte krevet!

Avaz.ba

23.11.2017

Kako su oktrili ljekari sa univerziteta Kingston u Velikoj Britaniji, došli su do iznenađujućeg rezultata koje će zavoljeti oni kojima namještanje kreveta nije baš omiljeno. Mikroorganizmi i grinje mogu preživjeti u toplim i vlažnim područjima, a prosječan krevet sadrži više od 1, 5 miliona grinja. Dok spavamo, grinje koje se hrane ostacima ljudske kože (prilično grozno), stvaraju usput i alergene koje udišemo dok spavamo. Toplina kreveta nakon spavanja je idealna za razvijanje i zadržavanje tih alergena.

Postoji li način da nekako spriječite širenje tih nesnosnih alergena? Jednostavno, nemojte namještati krevet!

Istraživač dr. Stefan Pretlov je izjavio:

- Katkad je dovoljno ne namještati krevet, tačnije ostaviti posteljinu nepokrivenu kako bi se izgubila vlažnost iz postelje, te bi na taj način mikroorganizmi uginuli!

Još je dodao da bi najbolje bilo ostaviti krevet tačno onako kakav je nakon spavanja. Tako je veća vjerojatnoća da će vlaga iz kreveta prije izaći, i smanjiti mogućnost nastanka grinja.

U drugoj fazi istraživanja je tim sa univerziteta Kingston postavljao uređaje u domove širom Veliki Britanije, a potom podijelio istaživanje u dva tima:

1. domove u kojima će se namještati krevet

2. domove u kojima se neće namještati krevet.

Mjerilo se koliko ventilacija i grijanje utječu na stvaranje grinja, što će dalje pomoći i dizajnerima i projektantima zgrada, da bi stvorili prostore u kojima je zdravije živjeti. Naravno, ovo je samo jedna teorija koja nije u potpunosti usvojena. Ljekari iz Britanskog društva za alergije i kliničku imunologiju su zaključili:

- Tako jednostavan potez, nenamještanje kreveta, a tako puno može da pomogne.

U svakom slučaju, ova vijest nas je barem malo razveselila. Sada kada nas ukućani pitaju zašto nismo namjestili krevet, možemo jednostavno odgovoriti:

- Pa, brinem se za sve nas da ne obolimo od astme!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.