Zašto ujutro imamo neugodan zadah? Evo odgovora

Avaz.ba
21.11.2017 15:32
A
A
A

Jutarnji poljupci. Izgledaju super na filmovima, ali u stvarnosti postoji razlog zašto ih mnogi izbjegavaju - neugodan zadah koji imamo čim se probudimo. Zbog toga mnogi "bježe" od drugih ljudi sve dok ujutro ne operu zube.

Zašto nam ujutro tako smrdi iz usta? OK, cijelu noć, odnosno, oko osam sati, nismo prali zube, ali i tokom dana često prođe toliko vremena pa opet nema takvog zadaha. Mazen Natour, prostodont iz Njujorka, objašnjava u čemu je stvar - u slini. 

Naime, tokom spavanja naše tijelo proizvodi manje sline, koja između ostalog istjeruje bakterije koje uzrokuju smrad, piše Women's Health. Stoga je normalno da te bakterije uživaju tokom noći, kada sline ima manje. 

Stoga, što su vam usta suša, to su veće šanse da ćete imati neugodan zadah. Suhoći mogu doprinijeti i disanje na usta, hrkanje i određeni lijekovi. Iako u većini slučajeva nema razloga za brigu, u nekim situacijama zadah može ukazivati na zdravstveni problem. Na primjer, to je često prvi znak oboljenja zubnog mesa, što je povezano sa srčanim bolestima i udarima. 

Također može biti povezano s infekcijom poput apscesa ili probavnim problemom kao što je GERD.Zato, ako primijetite da vam se zadah pogoršao, ne bi bilo loše da se obratite doktoru.


Više o:

neugodan zadah