ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto se češemo?

Svrab može biti i reakcija na razne bolesti, među kojima su ovčije boginje, psorijaza ili dermatitis, a mnogo ozbiljniji uzrok su bolesti unutrašnjih organa jetre, bubrega, štitne žlijezde

Avaz.ba

20.11.2017

Svrbež kože je neugodan, iritabilan osjećaj zbog kojega se želite počešati. Čini se jednostavno – kada vas svrbi počešete se. No, svrbež kože, odnosno pruritus, može imati niz uzroka. Svrab kože može ukazati na određene poremećaje u organizmu ili bolesti, nekad je pokazatelj rada imunog sistema u tijelu i može se ispoljiti i kao mehanizam obrane.

Optužite gene

Posljednji uzrok svraba kože koji bi nekome pao na pamet jeste i najčešći, a to je genetika, smatraju britanski stručnjaci. Naime, mogućnost dobijanja osipa i svraba kože zavisi od količine kolagena koji osoba ima u koži, a nju određuju lične genetske predispozicije.

Prvo što stručnjacima pada na pamet kad nas svrbi određeni dio tijela jeste ubod nekog insekta ili pauka, jer se na ubodenom mjestu često javlja svrab koji je u tom slučaju tjelesni mehanizam obrane tijela od uboda.

Stručnjaci ukazuju da, ako se osoba počeše po tom mjestu, podstiče cirkulaciju krvi i tako omogućava veći priliv odbrambenih ćelija u krvi na to mjesto.

Kod mnogih ljudi se u stresnim situacijama pojavljuje svrab koji ne mora biti lokaliziran na jednom mjestu, već se može kretati po cijelom tijelu, a pošto je psihološki uzrokovan, smanjuje se i povećava zavisno od nivoa stresa.

Svrab prati i suhu kožu, što je izraženo u hladnim, zimskim mjesecima, iako može biti i posljedica ekstremno visokih temperatura tokom ljeta, kada kožu treba što više vlažiti.

Koža je, takođe, posebno podložna raznim alergijskim reakcijama, tako da svrab može biti posljedica raznih hemikalija iz kozmetičkih preparata, sastava odjeće koja se nosi i hrane koja se jede, a na koju je osoba alergična.

Također, svrab može biti i reakcija na razne bolesti, među kojima su ovčije boginje, psorijaza ili dermatitis, a mnogo ozbiljniji uzrok su bolesti unutrašnjih organa jetre, bubrega, štitne žlijezde.

Kada je svrbež opasan

Intenzivan, dugotrajan i široko raširen svrbež. To su karakteristike svrbeža koji vas treba zabrinuti, jer može biti znak ozbiljnijih problema.

• Tumor krvi (Hodgkinov limfom) često se u početnoj fazi očituje karakterističnim svrbežom: traje cijeli dan, ali najintenzivniji je noću i praćen obilnim znojenjem. Ako se na vrijeme otkrije, ovaj oblik tumora može se uspješno liječiti.

• Svrbež, bljedilo i umor od ranog jutra mogli bi biti simptom anemije: u organizmu nema dovoljno željeza i ne uspijeva dobro sintetizirati nova crvena krvna zrnca.

Analizom krvi (određivanjem nivoa feritina, hemoglobina, volumena i broja crvenih krvnih zrnaca) može se otkriti ovaj problem. Anemija se liječi nadomjescima na bazi željeza.

• Intenzivan svrbež, ponekad izazvan ili pojačan nakon što se dođe u dodir s vodom, može biti znak policitemije. Radi se o bolesti krvi koju karakterizira prekomjerna proizvodnja crvenih krvnih tjelešaca.

Ako se zapostavi, svrbež se može toliko intenzivirati da uzrokuje stvaranje opasnih trombova. Porazgovarajte o tome s liječnikom: analiza krvi dovoljna je da se utvrdi radi li se o tom problemu.

• Ako bubrezi ili jetra ne rade dobro, jedan od znakova upozorenja može biti upravo svrbež. U ovom slučaju svrbež je raširen po cijelom tijelu, ne prestaje ni danju ni noću.

Određenim analizama krvi (kreatinin i azotemija za bubrege, transaminaza i bilirubin ako se želi ispitati zdravstveno stanje jetre) može se otkriti smanjena funkcija ovih organa.

Pravi savjet

Posjetite liječnika ili dermatologa ako svrbež:

1. Traje više od dvije sedmice, a stanje se ne popravlja iako ga sami liječite.

3. Izaziva vrlo intenzivan i neugodan osjećaj koji vas sprečava u obavljanju svakodnevnih poslova.

4. Utječe na vaše cijelo tijelo.

5. Praćen je drugim simptomima poput jakog umora, gubitka težine, promjena metabolizma, povišenom temperaturom ili crvenilom kože.

Identificiranje i liječenje prikrivenog uzroka svrbeža kože važno je kako kasnije ne biste imali problema.

Liječenje svrbeža kože uključuje lijekove i terapiju svjetlom, a sami sebi možete pomoći hladnijim kupkama i proizvodima protiv svrbeža koji umiruju kožu i smanjuju nelagodan osjećaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.