ZDRAVLJE U KUĆI

Tajne zdrave kože tokom zimskih mjeseci

Dr. Velagić: Važna i zdrava prehrana

Piše: Z. K.

20.11.2017

Zimsko vrijeme nije ugodno za kožu, posebno ako se suočavate sa problemom suhe kože, a bez odgovarajuće njege, ona je izložena pucanju i krvarenju. Prema riječima dermatologinje dr. Zejne Velagić, koži su u zimskom periodu potrebni balzami na bazi ulja da bi zadržala vlažnost. 

- Na suhu kožu tokom zime treba što češće nanositi balzame poput kokosovog ulja ili bademovog ulja. Treba birati preparate koji sadrže što manje konzervansa i mirisa, a najbolje je koristiti one bez mirisa i boje. Također, tuširati se što kraće - rekla je dr. Velagić.

Također, istakla je, uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili maslace koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja, jer se na taj način ona hrani i ostaje meka. Dodala je i da je zdrava prehrana vrlo bitna te kako je prehranu bitno obogatititi voćem i povrćem koje sadrži velike količine vode, vitamina i minerala.

- Važno je istaći i zaštitu lica i ruku tokom zimskog perioda. Kremu za ruke i lice nanesite prije izlaska na otvoreno, a osim preparatima za njegu i hidrataciju, kožu je važno zaštititi i zimskim rekvizitima poput rukavica, kape i šala – navela je dr. Velagić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.