Zabrinutost

Kriza s antibioticima

Avaz.ba
14.11.2017 16:56
A
A
A

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis 12 sojeva bakterija otpornih na antibiotike koji izazivaju najveću zabrinutost liječnika. Riječ je o iznimno ozbiljnoj prijetnji zdravlju te je nužan razvoj novih antibiotika.

Mnogi od sojeva tzv. superbakterija su već evoluirali u tolikoj mjeri da su postali otporni na većinu postojećih antibiotika. Dodatni problem predstavlja sposobnost ovih bakterija da prenose genetski materijal koji omogućuje rezistenciju na antibiotike.

Najkritičnija situacija je s rezistentnim bakterijama Acinetobacter baumannii i Pseudomonas aeruginosa (bolničke infekcije), Enterobacteriaceae (opasne i teško izlječive infekcije), Enterococcus faecium (naročito opasaa u dekubitusu i dijabetičkom stopalu) te Staphylococcus aureus (izazivač raznih bolesti - od infekcija kože i rana, pa do upale pluća i sepse sa smrtnim ishodom).

Na popisu su i Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae i Neisseria gonorrhoeae, a među prioritete spada i razvoj antibiotika za rezistentne oblike Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Shigella spp.