ZDRAVLJE U KUĆI

Greške koje svi radimo kada se prehladimo

Avaz.ba

8.11.2017

Čim se prehladimo ili samo pomislimo da nam je narušen imunitet, kupujemo kojekakve vitamine i lijekove.

Ali stručnjaci upozoravaju da vitamini i suplementi nisu bombonice i da ih ne pijete “na svoju ruku” . U nastavku pogledajte gdje svi najčešće griješimo.

Vitamin C 

Pouzdani znaci nedostatka vitamina C su: umor, bezvoljnost, nedostatak apetita, blijeda koža, bolovi u kostima i mišićima, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loše varenje, razdražljivost, nesvjestica. 

Vitamin C najčešće nedostaje strastvenim pušačima, osobama koje piju pretjerane količine crne kafe, čaj, alkohol. Povišena temperatura trostruko snižava nivo vitamina C u organizmu. Zato stručnjaci sugeriraju da čim osjetite prve simptome prehlade, a ovih jesenskih dana je to česta pojava, uzmite nekiseli oblik vitamina C.

Grčevi

Nedostatak elektrolita, kao i loša cirkulacija i dehidracija organizma mogu biti uzrok grčeva u mišićima. Tada je potrebno da pijete vodu i rastvor za hidrataciju.

Umor i pospanost

Hronični umor može biti signal nedostatka gvožđa. 

Antibiotici

Apsolutno nikada ne bi trebalo da ih pijete bez konsultacija sa doktorom. A za prehladu vam nikako neće pomoći.

A šta stvarno pomaže?

Kod prehlada i infekcija jedan suplement se ipak izdvaja. To je – cink koji pomaže naš imunitet.  Ipak, prije svega se konsultujte sa doktorom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.