ZDRAVLJE U KUĆI

Ovako možete da se spasite od raka maternice

Avaz.ba

8.11.2017

Novo istraživanje je pokazalo da spirala kao kontraceptivno sredstvo utiče na smanjenje raka vrata maternice.

Žene koje koriste spiralu kao kontraceptivno sredstvo skoro za trećinu smanjuju opasnost da obole od raka vrata maternice u odnosu na žene koje je ne koriste, pokazuje studija objavljena u medicinskom časopisu "Obstetrics and Gynecology".

- Bili smo iznenađeni u kojoj mjeri se rizik smanjuje - istakla je Viktorija Kortezis, asistentkinja na Klinici za preventivnu medicinu Univerziteta Južne Kalifornije.

- Mogućnost da žene mogu da minimalizuju opasnost od raka vrata maternice birajući upravo to kontraceptivno sredstvo mogla bi da ima veliki učinak na učestalost tog oblika raka - ocjenjuje Kotezis, jedna od vodećih autora studije, piše Večernji.hr.

Rak vrata maternice treći je najučestaliji karcinom kod žena. Za potrebe istraživanja autori su analizirali podatke iz 16 studija koje su obuhvatile više od 12.000 žena u svijetu.

Naučnici nisu sa sigurnošću utvrdili zbog čega spirala u tolikoj mjeri smanjuje opasnost od razvoja karcinoma grlića maternice. 

Kao mogućnost navode da to sredstvo protiv začeća stimuliše odgovor imunološkog sistema u borbi protiv infekcija, a one su odgovorne za razvoj raka izazvanog humanim papiloma virusom (HPV).

Potrebno je sprovesti više istraživanja da bi mogao da se razumije biološki mehanizam koji pruža takvu zaštitu. Zbog toga stručnjaci smatraju da je prerano već sada preporučiti većem broju žena da koriste spiralu kao sredstva protiv začeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.