ZDRAVLJE U KUĆI

Kako prepoznati upalu uha kod djece

Avaz.ba

7.11.2017

Promjenljive vremenske prilike povećavaju opasnost od infekcija, naročito gornjeg respiratornog trakta, zbog čega je povećan i rizik od upale uha.

- Mališani koji idu u jaslice ili obdanište više su izloženi infekcijama, a svaka kijavica kod njih može da dovede i do upale ušiju, - objašnjava dr Marija Tavčar, otorinolaringolog.

- To se dešava zato što je kod beba i male djece komunikacija između srednjeg uha i gornjeg sprata ždrijela (gdje se nalazi treći krajnik), odnosno, Eustahijeva tuba, kratka i široka. Bolesna djeca ne bi smjela da idu u kolektiv, a u predškolskim ustanovama bi trebalo da se rade redovne kontrole briseva kod djece. -

To je, nažalost, i sociološki problem, jer roditelji nemaju kome da ostave dijete, a ne mogu da uzmu bolovanje, pa ga odvedu u obdanište.

- Iznenadni, neutješan plač, odbijanje sisanja ili flašice, mogu da budu neki od znakova da beba ima upalu uva. Iako se taj bol javlja uglavnom noću, bolje je sačekati jutro kako biste odveli dijete kod ljekara, - savjetuje doktorka.

- U međuvremenu, dajte djetetu neki lijek protiv bolova, na primjer, “paracetamol” ili “febricet” i stavite mu tople obloge spolja, tako što ćete da zagrijete gazu ili da flašicu s toplom vodom umotate u čistu pamučnu krpu. Nemojte da sipate ništa u djetetovo uvo, ni “čuvarkuću”, ni toplo ulje, jer to maskira kliničku sliku. -

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.