Foto: ( Ilustracija)

Loša navika koja ugrožava zdravlje

Ostavite cigarete zauvijek

Avaz.ba
13.11.2017 22:07
A
A
A

Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja. Svi znamo da je pušenje veliki zdravstveni rizik i dugoročno vrlo opasno po život. Žene su naročito osjetljive na neke od „prikrivenih“ opasnosti pušenja i mogu praktički više profitirati od prestanka pušenja nego što je to slučaj kod muškaraca. 

Razmišljate li o prestanku pušenja, postoji još niz zdravstvenih problema, neugodnosti i čak "kozmetičkih" razloga o kojima trebate razmisliti i koji vas mogu motivirati da prestanete pušiti.

Oni možda ne spadaju u kategoriju opasnih po život, ali svakako utječu na kvalitet života, kao i vaš izgled, do kojeg se mnogo drži u današnjem društvu.


Koža

Pušenje vrlo štetno utječe na kožu. Posljedica je ubrzano starenje kože jer doslovno "krade" kisik iz našeg organizma i stvara višak slobodnih radikala koji su neprijatelj broj 1 naše kože. Većina žena koje prestanu pušiti već nakon nekoliko sedmica počinje primjećivati veću čvrstoću i čistoću kože te ljepšu boju. 

Zubi i usta

Prestanete li pušiti, zubi i usta će vam biti vrlo zahvalni. Rezultat pušenja je ne samo loš zadah već rezultira i žutim ili čak smeđim zubima, za što je odgovoran nikotin iz duhana.

Duševno stanje 

Istraživanja su pokazala da, suprotno tom vjerovanju da cigareta "smiruje", dugoročno zapravo izazivaju veću nervozu i duševni nemir. Nervoza i depresija se često nadopunjuju, tako da žene prestankom pušenja mogu poboljšati svoje duševno stanje.

Alergije 

Prestankom pušenja se u velikoj mjeri mogu smanjiti problemi s alergijama i kašljanjem i kihanjem. Ukoliko ste dugogodišnji pušač, nemojte se obeshrabriti, potrebno je mnogo manje vremena nego što se misli da pluća ozdrave. Prema istraživanjima, čak i pluća koja su u velikoj mjeri načeta posljedicama pušenja mogu se za nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja potpuno oporaviti.