Postoji cijeli niz faktora rizika koji se povezuju s nastankom raka, a vodeći promjenjivi faktori su pušenje, konzumiranje alkohola, dijeta siromašna voćem i povrćem, pretilost i infekcija HPV-om. Neki od faktora rizika su i izlaganje jonzirajućem ili ultraljubičastom zračenju, udisanje vlakana azbesta, udisanje para benzena, hepatitis C...
- Pušenje - Pušenje je najsnažniji pojedinačni rizični faktor pojave tumora. Procjena je da pušenje uzrokuje oko 22 posto smrti od karcinoma godišnje na svjetskoj razini.
- Fizička neaktivnost, pretilost i prekomjerna tjelesna težina - Uravnotežena prehrana jedan je od faktora prevencije pojave karcinoma. Postoji povezanost između pretilosti, prekomjerne tjelesne težine i pojave nekih karcinoma.
- Alkohol - Rizik pojave karcinoma raste s količinom i učestalošću konzumiranja alkohola. Rizik se, također, povećava ukoliko osoba uz učestalo konzumiranje alkohola i puši.
- Infekcije - Mikroorganizmi su odgovorni za oko 22 posto smrti od karcinoma u zemljama u razvoju i za 6 posto smrti od karcinoma u razvijenom svijetu. Hepatitis B i C rizični su faktori pojave karcinoma jetre, humani papiloma virus uzrokuje karcinom cerviksa, Helicobacter pylori povećava rizik pojave karcinoma želuca.
- Zagađenje okoliša - Zagađenje zraka, vode, tla i hrane karcinogenim tvarima - hemikalijama smatra se odgovornim za 1 do 4 posto svih karcinoma. Procjenjuje se da izloženost plinu radonu iz tla ili građevinskih materijala uzrokuje između 3 i 14 posto karcinoma pluća.
- Nepovoljni uvjeti radnog mjesta - Smatra se kako postoji više od 40 uvjeta u radnoj okolini koji mogu biti kancerogeni za čovjeka, a svrstavaju se u tzv. radno-okolišne faktore rizika. Najčešće se povezuju s rakom pluća, mokraćnog mjehura, dušnika, kože, s leukemijom i rakom larinksa. Smatra se i da je 2 posto slučajeva leukemije u svijetu uzrokovano uvjetima na poslu.
- Zračenje - Jonizirajuće zračenje kancerogeno je za ljude. Ono može uzrokovati leukemiju i brojne tzv. solidne tumore.
- Ishrana utječe kako na prevenciju tako i na usporavanje ili, rjeđe, zaustavljanje procesa. Utvrđeno je da različiti faktori ishrane učestvuju u nastanku oko polovine malignih bolesti.