ZDRAVLJE U KUĆI

Savjeti za prevenciju moždanog udara

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.10.2017

Invalidska kolica, otežan govor i oduzetost jedne strane tijela jasni su znaci da je osoba imala moždani udar.

Moždani udar se pojavljuje iznenada i ne pita za godine, tako da svako može biti njegova žrtva. Najčešće zadesi osobe mlađe od 45 godina, a glavni uzrok njegove pojave je stresan način života, konzumacija cigareta, nezdrava ishrana, alkoholizam, depresija, pa čak i dijabetes. Dobra vijest je da možemo raditi na prevenciji moždanog udara, a evo i kako.

Hranom protiv udara

Konzumiranje velikih količina mrkve i špinata smanjuje rizik od pojave moždanog udara. Mrkva i špinat su bogati antioksidansima, poput karotenoida, koji pomažu u prevenciji zakrčenja arterija usljed povećanog nivoa holesterola.

Citrusi sadrže kumarine, prirodne razrjeđivače krvi, koji mogu da doprinesu sprečavanju nastanka tromba. Istu ulogu ima i bijeli luk. Dva-tri puta sedmično jedite plavu ribu, koja sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, korisnih za održavanje zdravog mozga i protočnosti krvnih žila. Preporučuje se i crna čokolada, zeleni čaj, kao i lisnato povrće.

Fitnes za mozak

Pored zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, veoma je važno ''vježbati'' moždane vijuge. Ne smijemo da dozvolimo mozgu da se ulijeni. Našoj sivoj masi potrebni su stalni podsticaji i novi zadaci jer rutina i ustaljenost ''ubijaju'' vitalnost moždanih funkcija. Bez obzira na to koliko godina imate, što više novih zadataka pružate vašem mozgu, to će vas on bolje služiti. Zato rješavajte ukrštene riječi, osmosmjerke, gledajte kvizove, čitajte knjige, igrajte igru memorije...

Nučite tekst nove pjesme

Čuli ste neki novi hit, onda se potrudite da zapamtite stihove jer razvijanje pažljivog slušanja pomaže u razumijevanju, razmišljanju i sjećanju. Kad se fokusirate, otpušta se neurotransmiter acetilkolin, hemijski prijenosnik informacija u mozgu, koji omogućava plastičnost mozga i oživljava sjećanje.

Takođe, možete da probate da svirate neki instrument. Sviranjem vježbate međusobno povezivanje djelova mozga, uključujući slušanje, kontrolu pokreta i vid prevodom nota u muziku.

Novine

Svakodnevno uvođenje novina aktivira i pokreće mozak, stvarajući nove neuronske puteve i veze. Mijenjajte svoje okruženje. Na primjer, svaki dan možete da stavite novu pozadinu na telefonu ili kompjuteru, da idete drugim putem na posao, da perete zube, češljate se i zakopčavate drugom rukom.

Okrećite oči

Kada želite nešto brže i lakše da zapamtite, pomjerajte oči u dva pravca - gore-dolje ili lijevo-desno tokom 30 sekundi. Ova mala vježba vam pomaže da udružite dvije polutke mozga, čime se bolje i lakše primaju informacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.