ZDRAVLJE U KUĆI

Stručnjaci izračunali koliko to više jedemo kad smo neispavani

( Ilustracija)

Avaz.ba

26.10.2017

Ako još ne znate da neispavanost vodi debljanju, sada ćete pročitati koliko vam tačno umor može donijeti kilograma. Viška naravno jer umoran organizam, po logici stvari, ne može normalno funkcionirati tako da mnogi, čak i ako vježbaju, često preskoče vježbanje kad se osjećaju preumornima za to.

Tad će višak biti još i veći, no ako vas zanima tačna računica koliko u prosjeku pojedemo više nego što nam treba samo zato što smo umorni, evo pravog odgovora.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu ''European Journal of Clinical Nutrition'', a do rezultata su došli uz pomoć 11 manjih istraživanja te su na temelju svih zaključaka stručnjaci stigli do brojke od 385 kalorija. Toliko u prosjeku pojedemo više od onoga što bismo trebali te se većina tog viška kasnije pretvori u masne naslage.

Osim što je to očiti kalorijski višak, istraživanja su pokazala da ljudi koji su umorni češće posežu za masnijom hranom, a ne toliko za čistim proteinima, pa se i zato više debljamo. A zašto tad posežemo baš za masnom i nezdravom hranom, i za to postoji dobro objašnjenje. 

Kad smo jako umorni i potišteni, naš je organizam pod udarom neke čudne kombinacije hormona ili, drugim riječima, kad smo umorni, hormoni rade malo drugačije, a tu su posebno na udaru leptin i grelin, hormoni zaduženi za apetit.

Zato umorni ljudi na hranu često ne gledaju kao na sredstvo s kojim će organizmu podariti ono što mu treba, već na hranu gledaju kao na nagradu. A kad je nagrada u pitanju, tad rijetki biraju "sredstvo" i upravo tada, zbog osjećaja nagrade, ljudi češće posežu za nezdravom hranom.

Pred vama su dakle naučni izračuni pa ako se borite s kilogramima, a ni za san ne nalazite mnogo vremena, pokušajte prvo riješiti ovaj drugi problem. Tek tada ćete sebi dati pravu šansu da učinite nešto dobro za svoje zdravlje i liniju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.