ZDRAVLJE U KUĆI

Naučno dokazano, ovo je najbolji način da prestanete pušiti

( Ilustracija)

Avaz.ba

23.10.2017

Rezultati studije koja je provedena na Oksfordu pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta stvarno najbolji način da zaista i prestanete pušiti.

Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji presijeku sa pušenjem imaju čak 25 posto veće šanse da poslije četiri sedmice i dalje ne puše, ali i 42 posto više šansi da ne puše ni kroz narednih šest mjeseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i prestali.

Navike koje prave bore: Pušenje, alkohol, šminkanje, hrana bogata šećerom

Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno prestanu, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako pak prelomite da pušite onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Također, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu pošto prestanete da pušite rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 posto, a deset godina pošto prestanete pušiti i rizik od upale pluća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.