ZDRAVLJE U KUĆI

Žir je prava riznica zdravlja, ovako ga sve možete da koristiti

( Ilustracija)

Avaz.ba

22.10.2017

Žir je oduvijek smatran svetim drvetom i hljebnim drvetom. U prošlosti, kada nije bilo toliko izobilja hrane, ljudi su se oslanjali isključivo na plodove prirode, tako da su u ishrani koristili i žir, dok danas to nije nikako praksa.

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuhatje i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu. Potom se on može sušiti, pržiti i mljeti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hljeba, kolača, palačinaka i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomiješate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.

Mljeveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći ljekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

 

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se siječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje. Povoljno djeluje na probavu, rad crijeva i u slučaju hemoroida. Regulira rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizira pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.