Do koje godine ženama rastu grudi?

Avaz.ba
11.10.2017 23:40
A
A
A

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine košarice grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi utječe različito vrijeme u ciklusu mjesečnice.

Kod većine žena grudi se potpuno razviju tri do četiri godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina. No, promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utječu promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično - objašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje.

Osim toga i dojenje može uzeti svoj "danak" i promijeniti izgled dojki. No, kako i na koji način opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini.

Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja one smanje.

Genetika, pak, igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utječu na nivo hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože.

Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu "BMC Medical Genetics" otkrilo je da sedam genskih faktora znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih atributa, piše Zadovoljna.hr.