ZDRAVLJE U KUĆI

Supervoće: Štite imunitet i održavaju vitku liniju

Avaz.ba

14.10.2017

Bogate su vitaminom C, štite imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i uz to su vrlo ukusne. Naravno, riječ je o mandarinama, namirnici koju nutricionisti svrstavaju u grupu supervoća.  

1. Za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B grupe te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje učinkovito snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu „Diabetes“.

3. Sprečava pretilost

Naučnici s Univerziteta „Western Ontario“ otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu s kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta tjedno ako imate masnu kožu te jednom tjedno ako imate suhu i normalnu kožu.

6. Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti raspoloženje, tvrde iz klinike „Mayo“.

7. Teže mandarine su bolje

Prilikom kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svjetla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.