ZDRAVLJE U KUĆI

Magazin "Aura" | 10 savjeta doktorice Kristi Fank za prevenciju raka dojke: Koristite kurkumu i nemojte bježati od soje!

Aura.ba

11.10.2017

Doktorica Kristi Fank, koja se nedavno pojavila u poznatom američkom jutarnjem programu i savjetovala je sve žene da povećaju unos soje, raznovrsnog voća i momentalno se riješe antibakterijskih sapuna, izazvala je poveliki šok za javnost, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme glavna vijest ta kako je soja štetna i jedan od uzročnika, upravo, raka.

„To je mit, hajde da ga razbijemo. Bila sam dio te mitologije, govoreći da bi trebalo držati se podalje od nje, jer što je sigurno sigurno je. Pogrešno, pogrešno, pogrešno – rekla je doktorica Fank u emisiji.

Ona navodi kako postoji pet velikih studija, u periodu od 2009. godine do danas, koje su pokazale da je konzumiranje cijelog zrna soje zapravo anti-estrogen za ljudsko tijelo. Pritom, nije propustila priliku i da naglasi da je izuzetno važno da na preglede odlaze sve žene, a ne samo one koje imaju istoriju ove bolesti u svojoj porodici.

Ona je napravila i jelovnik za doručak, u kom se svi savjeti baziraju se na navedenim studijama o soji.

Ovo je 10 savjeta doktorice Kristi Fank za prevenciju raka dojke

1. Svakoga dana jedite glavičasto povrće. (U ovu grupu spadaju karfiol, brokoli, kelj i kupus, koji imaju moćne antikancerogene karakteristike,. Po riječima doktorice Frank – to je zbog sadržaja glukozinolata, koji je – slomljen ili ižvakan –

2. Konzumirati bobice bogate antioksidantima

Borovnica, jagode, ribizle – sve su to antioksidansi. One, po riječima doktorice Fank, tjeraju ćelije raka na samoubistvo.

3. Dodajte kurkumu u jelo ili sok

Ovo je super sastojak i lako se konzumira.

4. Jedite grožđe

Odličan je antioksidant i dobro je za metabolizam.

5. Zavolite pečurke

Jako su dobre za preventivu, jer su pune vitamina. Ne postoji dokaz da su lijek za rak ili ga mogu spriječiti, ali svakako su pune vitamina.

6. Dodajte više soje u ishrani

Godinama je pacijentima savjetovano, i od strane doktorice Fank, da izbjegavaju soju. No, ipak, od 2009. godine došlo se do novih podataka. i mlijeko i sir od soje su po mnogim ljekarima korisni.

7. Koristite samo obične sapune

Smanjuju izloženost otrovima, za razliku od antibakterijskih.

8. Kupite organsko voće

Koliko god ste u prilici potrudite se da jedete organsku hranu.

9. Redovno čistite svoj dom

Spasićete sebe od mnoštva otrova.

10. Napunite kuću biljkama

Biljke odlično apsorbuju otrove, navodi doktorka Fank.

Naravno, trebalo bi da porazgovarate sa svojim ljekarom o ovom prijedlogu, a ono što će vašem zdravlju pomoći sa sigurnošću, prije svega, jeste – održavanje zdrave kilaže, smanjen unos alkohola i fizička aktivnost. ((dailymail.co.uk)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.