ZDRAVLJE U KUĆI

Promjene vremena utječu na krvne žile: Nizak pritisak javlja se ujesen

Avaz.ba

11.10.2017

Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak teško podnose velike vrućine, nagla zahlađenja i oscilacije u temperaturi. Krvni sudovi se na visokim temperaturama šire, a to dovodi do toga da se simptomi hipotenzije, poput malaksalosti, vrtoglavice i manjka energije, dodatno pojačavaju.  


Čarobni lijek

Jedno je sigurno: za ovaj problem čarobnog lijeka nema, ali ima načina da se drži pod kontrolom.

Kada temperatura napolju oscilira, kao sada, pritisak pada i zdravim osobama i onima kojima je visok. Kod naglih promjena vremena svima se, a naročito kardiovaskularnim bolesnicima, preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s ljekarom korigiraju terapiju.

Većini bolesnika tada treba nešto manja doza lijekova za visok pritisak nego zimi. Kao prva pomoć u ovakvim situacijama savjetuje se promjena načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbjegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku ljekara, i određena terapija.

Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti. To treba promijeniti. Hranite se zdravo, unosite što više tečnosti, najbolje obične vode, i pokušajte dovoljno spavati.

Dilema zbog kafe

Kada je riječ o tečnosti, alkohol izbjegavajte, jer dodatno obara pritisak.

Osobe s niskim krvnim pritiskom prema pravilu su kafopije, jer se bez kofeina jednostavno ne mogu razbuditi.

Kafa brzo podiže krvni pritisak, ali se on brzo i vraća na raniju vrijednost. Međutim, ako se s kafom pretjera, pritisak se može još više spustiti. Kafa, dakle, nije dobar saveznik u regulaciji krvnog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.