ZDRAVLJE U KUĆI

Simptomi koje nikad ne bi trebalo da ignorirate

Avaz.ba

9.10.2017

Iako većina simptoma koje osjetimo na dnevnom nivou nisu za brigu, postoje neki koje nikako ne treba ignorisati. Dr Evelin Levin nedavno je napravila listu “svakodnevnih“ simptoma i objasnila kako oni mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja.

Bol u stomaku  

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdominalni bol znak je da se morate javiti ljekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol – opstipacija, pucanje ciste na jajniku ili oštećena aorta.

Nedostatak daha bez ikakvog razloga

Ako ostanete bez daha, to može sugerisati plućnu emboliju. Velika vjerovatnoća za razvijanje plućne embolije nastaje ako ste na piluli, dugo sjedite, pušite ili letite. Također, ovo može biti znak za astrmu, pneumoniju ili panični napad.

Iznenadna glavobolja

Za mnoge glavobolja je svakodnevni dio života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahtjeva pažnju ljekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i jezivo boli to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahtjeva momentalnu hospitalizaciju.

Žeđ koja se ne može zadovoljiti

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, tijelo vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoza, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja.

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima

Najčešći simptom srčanog udara. Osim toga obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čovjeka počinje da obliva hladan znoj i nesvjestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti ljekaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.