ZDRAVLJE U KUĆI

Šta jesti kada su povećane masnoće u krvi: Holesterol se lako skida

( Ilustracija/Agencije)

Piše: Avaz.ba

24.9.2017

240917svez1

Ž1 = ZDRAVLJE Šta jesti kada su povećane masnoće u krvi

Ž2 = Holesterol se lako skida

Ž3 = Organizam koristi holesterol za obavljanje raznih funkcija, uključujući sintezu hormona

Ž7 = #zena ljekar2#

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja. Kardiolozi često kažu da holesterol slomi više srca nego “kraljica bala” na maturskom plesu. Možda je stvarno tako, ali treba znati da holesterol nije sto posto loš momak. Uostalom, organizam ga koristi za obavljanje raznih funkcija, uključujući sintezu hormona. Tijelo, međutim, proizvede samo onoliko koliko mu treba. Nevolje počinju kad mi pripomognemo holesterolom iz hrane.

Višak holesterola lijepi se duž arterijskih zidova i začas zapuši arteriju i oteža protok krvi, uzrokujući anginozni bol, infarkt ili moždani udar. Zbog loših osobina, taj holesterol zovemo loši. Što ga je manje, za vas je bolje.

HDL je dobri ili korisni holesterol, koji ispira zidove arterija i uklanja štetni LDL. Što ga je više, za vas je bolje. Za skidanje visokog holesterola presudan je način ishrane.

Danas se, srećom, za zdravlje može učiniti mnogo više nego što je puka eliminacija faktora rizika. Neumorni istraživači iz godine u godinu otkrivaju sposobnost pojedinih namirnica da LDL i HDL dovedu u red. Presudnu ulogu igraju antioksidanti, a najbolji prirodni izvori su voće i povrće, pogotovo ako je bogato vitaminom C i beta karotenom. Izbor onoga što najbrže normalizira vrijednosti masti u krvi lakši je nego što mislite. Evo nekoliko ključnih stvari koje će natjerati holesterol da radi za vas.

Nar: Melem za arterije - Kineska tradicija slavi ga hiljadama godina kao voće dugovječnosti, a i savremena medicina mu priznaje blagotvorne osobine. Nar djeluje preventivno na bolesti kao što su ateroskleroza, štiti od infekcija i zaustavlja djelovanje slobodnih radikala. Jedna čaša soka od nara dnevno sprečava stvaranje masnih naslaga (plaka) u krvnim sudovima, potvrdile su brojne studije.

Crveno grožđe: Saveznici vena – Odavno je poznato da se sastojak koji obara holesterol, nalazi u skoro svim proizvodima koji sadrže ljusku crnog grožđa, uljučujući crno vino. Najnovija istraživanja potvrdila su sposobnost blagorodne biljke da štiti vene i kapilare i spriječi taloženje masnih naslaga u arterijama.

Plava riba: Štit za kardiovaskularni sistem – Riba sadrži manje zasićenih masti od crvenog mesa ili peradi pa je idealna za očuvanje linije i smanjivanje holesterola. Ovo se prvenstveno odnosi na losos i pastrmku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.