ZDRAVLJE U KUĆI

Riješite se visokog pritiska uz pomoć samo jedne namirnice

( Ilustracija)

Avaz.ba

23.9.2017

Visoki krvni pritisak može da poveća pritisak na pojedine organe, posebno na srce. Stanje može da dovede do srčanog udara, ali i oštećenja bubrega i očiju. Kada visoki pritisak nije kontroliran prijeti da postaje sve veći i veći. Nerijetko dolazi do infarkta jer ovakav pritisak dovodi do smanjenja otpuštanja azot-oksida koji je glavni regulator krvnog pritiska. 

Azot-oksid se prirodno proizvodi u tijelu i prenosi se kroz krv. Visoki pritisak sprečava njegovo strujanje kroz krv i dolazi do povećanja istog.


Cvekla je odličan izvor nitrata koji se jako brzo prerađuju u nitrite i absorbuju u krv. Oni učestvuju u stvaranju azot-oksida i utiču na smanjenje pritiska. Preporučuje se unos 250 ml soka od cvekle dnevno kako bi se skinuo pritisak, a isti učinak ima i 100g kuhane ili svježe cvekle.

Eksperti savjetuju da je sunčanje na suncu također dobro za spuštanje pritiska jer sunce podstiče stvaranje azot-oksida. Na snižavanje pritiska utiču i pojedine vrste vježbi, prestanak pušenja i zdrava hrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.