(Foto: Agencije/Ilustracija)

Korisni savjeti: Evo zašto treba da jedete sjemenke grožđa

Avaz.ba
14.09.2017 10:55
A
A
A

Sigurno već znate da je grožđe eliksir mladosti, voće koje krijepi organizam i razgaljuje dušu. Ali, da li ste znali da su njegove sjemenke prava riznica antioksidanasa, izuzetno efikasnih u očuvanju zdravlja?


Ekstrakt od sjemenki je 20 puta jači antioksidans od vitamina C i čak 50 puta moćniji od vitamina E. Istraživanja su pokazala da sadrži koncentrovana ljekovita jedinjenja ovog voća, koja postižu bolje zaštitno dejstvo na ćelije nego kombinirani unos vitamina E i C.

Ekstrakt sjemenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprječava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i nastanka aterosklerotskih plakova, odnosno taloženje masti na zidovima krvnih sudova. Smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti. Ima i laksativno dejstvo pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt značajno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom. Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i djeci izloženoj fizičkim naporima ili ako se oporavljju od bolesti. Istraživanja su pokazala da sastojci proantocijanadini štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu pojedini lijekovi, duhan ili hemoterapija. Ostali sastojci sjemena grožđa sprečavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, njihovim posredstvom usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva. O tome govori i primjer njemačkog istraživanja kojim su obuhvaćeni pacijenti sa hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sjede i stoje, a malo se kreću. Poslije šest sedmica uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljena je smanjena natečenost nogu i bolova oboljelih, kao i njihov subjektivan osjećaj "teških nogu".

Mada izuzetno djelotvoran, ekstrakt nije preporučljiv za dijabetičare, kao uostalom ni grožđe zbog velike koncentracije šećera.

Visoku vrijednost ima i ulje od sjemenki. Blagotvorno djeluje na krvne sudove zbog čega se smatra ljekovitim. Smanjuje mogućnost sljepljivanja krvnih pločica, sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska, povećava dobar, a smanjuje loš holesterol. Sadrži zavidne količine vitamina E i omega-6 kiselina. Pošto ima savršen ukus i miris nutricionisti ga preporučuju za razne salate, prelive i kuhana jela.

Osim u kulinarstvu, ulje od sjemenki grožđa se preporučuje i za masiranje. Dokazano je da usporava starenje kože, posjeduje regenerativne osobine, a ublažava i pojavu strija.