ZDRAVLJE U KUĆI

Prehrana prema tri tipa metabolizma, saznajte koji je vaš

( Ilustracija)

Avaz.ba

14.9.2017

Ako žudite za slatkišima ili slanim grickalicama, to je možda zbog vašeg jedinstvenog tipa metabolizma, koji utječe na vaše prehrambene želje. Doktor Oz preporučuje prehranu prema tri tipa metabolizma. Kada se počnete hraniti prema svom tipu metabolizma, ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme već ćeš se osjećati bolje i bit ćete zdraviji. 

TIP A 

Tip A voli slana i masna jela poput čipsa, a također je sklon tjeskobi i često osjeća umor. Vaši napadi tjeskobe mogli bi biti uzrokovani reakcijom tijela na takvu hranu. Ovaj tip ima jak apetit, pričljiv je i otvoren. Njegov metabolizam troši proteine i masti znatno brže nego ugljene hidrate. Žudnja za slanom i masnom hranom je zapravo potreba tijela za proteinima. 

Idealan glavni obrok: 

50 posto proteina 

30 posto masti 

20 posto ugljikohidrata 

Odaberite nemasno, tamno meso poput govedine, tamnog pilećeg i ćurećeg mesa te tunjevinu ili losos. 

Ove namirnice sadrže visok udio purina, tvari koja štiti krvne sudove. Kupujte mliječne proizvode koji sadrže barem dva posto masti. Preporučuje se mnogo voća i povrća. Umjesto bijelog hljeba, posegnite za cjelovitim žitaricama kao što su zobene pahuljice i integralna tjestenina.

TIP B 

Ako ste tip B, imate veliku želju za slatkišima, od sladoleda, keksa do kolača. Vaše tijelo zapravo žudi za zdravim ugljenim hidratima. Kao tip B imate relativno slab apetit, osjetljivi ste, organizovani i ponekad pod stresom. Takođe, imate ovisnost o kofeinu i borite se s prekomjernom težinom. Ako ste tip B, najbolji obrok za vas bio bi onaj s niskim udjelom masti, malo proteina, zdravim ugljenikohidratima te puno voća i povrća i cjelovitih žitarica. 

Idealan glavni obrok: 

70 posto ugljenikohidrata 

20 posto proteina 

10 posto masti 

Ugljikohidrati koje konzumirate moraju biti od cjelovitih žitarica poput ječma, smeđe riže i integralnog hljeba. Odaberi bijelo meso peradi i bijelu ribu poput bakalara. Takođe, u prehranu uključite biljne proteine poput leće i slanutka. Konzumirajte nemasne mliječne proizvode poput sira, jogurta i mlijeka. Manje kafe. 

TIP C 

Ako ne možete odrediti jeste li tip A ili B jer volite i slatka i slana jela jednako, vjerovatno ste tip C. Imate oscilacije apetita, povremeno ste umorni i nervozni te u određenim periodima života imate problem s kontrolom suvišnih kilograma. 

Idealan glavni obrok: 

33 posto proteina 

33 posto masti 

33 posto ugljenikohidrata 

Za svoj jelovnik odaberite kombinaciju punomasnih namirnica i onih s manje masti, kao što su sir, jogurt i maslinovo ulje. Kombinirajte bijelo i tamno meso kao što su perad, govedina, losos i bakalar. 

Posljednji dio na vašem tanjiru trebalo bi da sadržava zdrave ugljikohidrate, uključujući raznolike cjelovite žitarice i banane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.