ZDRAVLJE U KUĆI

Vjerovali ili ne: Ovo je najbolja i najgora hrana za vašu vaginu

( Ilustracija)

Avaz.ba

13.9.2017

Nije svejedno šta jedete i pijete, jer u zavisnosti od toga vaša vagina može da bude manje podložna infekcijama. Neke namirnice joj prijaju, dok joj određene škode.

Ovo su neke od njih:

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijumom i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. One pomažu u održavaju pravilnog odnosa pH vrijednosti u vagini.

Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus i kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprečavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnih puteva, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.  Umjesto toga birajte koncentrisovani sok od brusnice. 

Voda 

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. 

Čaj od đumbira

Đumbir je jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih sa menstruacijom.

Soja

Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u tijelu. Neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suhoću vagine uzrokovane hormonalnim promjenama. 

Slatkiši

Komad crne čokolade može da bude od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumiranje veće količine šećera ne djeluje dobro na vaginu.

Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi da smanje konzumiranje šećera i voća, jer to podstiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može da podstakne razmnožavanje gljivica, a može i da pogorša menstrualne grčeve. Po jedna čašica je u redu, ali ne treba pretjerivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.