ZDRAVLJE U KUĆI

Spavanje sa šminkom na licu nije dobra ideja: Kako oporaviti kožu lica

Piše: Avaz.ba

13.9.2017

Ako imalo vodite brigu o svom licu, onda znate kako je zaspati sa šminkom najgora stvar koju možete uraditi. Treba vam samo pet minuta da je skinete, ali ako ste ipak iz nekog razloga zaboravili na taj korak, ne brinite jer postoje rješenja.  

Dermatolozi savjetuju da vam se ove situacije ne bi trebale događati često jer, između ostalog, sva prljavština, dok spavate, ulazi u pore.

Ako mislite kako ćete se kasno vratiti kući i nećete imati snage skidati šminku, onda se unaprijed pripremite. Možete nanijeti laganu BB kremu umjesto teške podloge, kao što je puder. Naravno, ovo nije idealno rješenje, ali je nešto bolja opcija.

Naravno, prvo što ćete napraviti kada se probudite jeste maknuti ostatke šminke. Uzmite blazinicu i mlijeko za čišćenje lica te očistite lice. Mogu pomoći i vlažne maramice za skidanje šminke. Napravite ovo dva puta.

Najbolje je da koristite tonik ili micelarnu vodu za čišćenje lica, tako ćete odstraniti sve neželjene nečistoće i pripremiti kožu na daljnju njegu.

Nakon što ste očistile lice, na njega možete staviti i masku. Odlično rješenje je maska od kokosa koja će vratiti koži njenu vitalnost, a cijena joj je povoljna. Maska će učiniti dodatan posao i budite sigurne da vam neće štetiti. Korisno je nanijeti i masku koja odgovara vašem tipu kože. Naravno, dodatnu pažnju obratite na najosjetljivije dijelove lica – područje oko usta i očiju.

Vrlo je važna unutrašnja hidratacija. Pijte mnogo vode, a poželjno je piti i zeleni čaj.


 Oči su osjetljive

Posebnu pažnju obratite i na šminku na očima jer, ukoliko se sva nečistoća ne skine, trepavice postaju lomljive, krhke, sklone pucanju i prorjeđivanju. Također, postoje i sredstva za uklanjanje šminke s očiju koja su bez alkohola i namijenjena su za osjetljive oči.

Začepljene pore

Neugodna pojava proširenih pora nije isključena ako šminka ostaje na licu tokom noći. Velike pore nastaju zbog šminke koja ih začepi i svakodnevno nakuplja u njima. Nastanak akni i prištića tada je vrlo česta pojava. Ujedno, to je i znak da koža počinje postepeno stariti jer se time gubi elastičnost i kolagen koji su temelj mladenačke kože.

Sprečavanje pigmentacije

Jeste li ikada primijetili tamne mrlje na licu koje neke žene ne mogu prekriti čak ni najboljim puderima? Pojava ovih mrlja nije uvijek povezana sa stalnom izloženošću suncu ili starenjem.

One mogu biti posljedice hronične alergijske reakcije ako pravilno ne očistite kožu. Nošenje šminke preko noći zapravo može izazvati ozbiljne poremećaje pigmentacije.


Suhoća i bore

Prva posljedica neuklanjanja šminke je intenzivno isušena koža. Prilikom spavanja do kože ne može doprijeti dovoljno kisika kojim se ona hrani te postaje vrlo suha. Također, tome doprinosi i spavanje na boku koje dodatno pogoršava situaciju čineći kožu zgužvanom.

Zbog tolike koncentracije suhoće odmah se javljaju i bore. Njihova dubina postaje izražena na svim dijelovima lica, a pogotovo na čelu. Veliko zagađenje okoliša i oslobađanje slobodnih radikala koji se lijepe za make-up također djeluju poražavajuće na kožu uzrokujući pojavu bora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.