(Foto: Ilustacija)

Iznenađujuće otkriće: Ispijanje čaja može imati negativne posljedice

Avaz.ba
13.09.2017 09:17
A
A
A

Ispijanje čaja može pomoći u mnogim zdravstvenim problemima, ali neke može i uzrokovati ako se ispija u većim količinama.

Problemi sa spavanjem i dijareja 

Kofein u čaju može uzrokovati dijaretički efekt ako se pije intenzivno, a može uzrokovati i nesanicu. 

Zatvor 

Teofilin je u čaju prisutan u mnogo manjoj količini od kofeina i osim što je odličan vazodilatator, što znači da pomaže širenju krvnih žila i pospješuje cirkulaciju, može uzrokovati i zatvor. 

Rizik od spontanog pobačaja 

Trudnice bi trebale biti oprezne s ispijanjem čajeva i konzultirati se sa svojim liječnikom. Tvrdi se da kofein u čaju može povećati rizik od spontanog pobačaja, no to su rjeđi slučajevi. 

Rak prostate 

Jedan od najcrnjijih scenarija nuspojava ispijanja većih količina čaja može biti i obolijevanje od raka prostate, piše TOI. Istraživanja su pokazala da muškarci koji piju mnogo čaja imaju veći rizik od obolijevanja od spomenute bolesti u odnosu na muškarce koji ne pretjeruju s količinama ispijenog čaja. 

Kardiovaskularne bolesti 

Kafein u čaju utječe i na kardiovaskularni sustav, a osobe koje imaju problema sa srcem ili se oporavljaju od srčanih bolesti bi se trebali konzultirati sa svojim liječnikom i dotad u potpunosti izbjegavati piti čaj.