ZDRAVLJE U KUĆI

Pun Mjesec zaista utječe na naše zdravlje

Avaz.ba

6.9.2017

Sigurno ste se nekad našli u situaciji da se osjećate razdražljivo i iritirano. Pri tom ne mislimo na PMS, već na stanje koje traje par dana i iz nekog razloga ga je teško objasniti. Kada pogledate unazad, kada vam se desilo da loše spavate ili se ne osjećate baš najbolje, da li je možda u tom periodu bio Pun Mjesec?

Neki ljudi primećuju promjene u ponašanju i osjećanjima koje ne mogu da objasne sve dok ne pogledaju u kalendar i vide da je to period punog mjeseca. To više ne predstavlja slučajnost, već je i naučno dokazano, piše elephantjournal.com. Kada je Mjesec pun dolazi do oseke zbog uticaja mjeseca na vodu. Kako je naše tijelo sastavljeno od 80 procenata vode, naučnici i atrolozi smatraju da se nešto slično dešava i našem tijelu, nešto poput oseke u tijelu koja utječe na mozak.

Uticaj Punog Mjeseca može se osjetiti preko bubrega. Kako su oni zaduženi za regulaciju tečnosti u organizmu, tokom ovih dana možemo primetiti njihovu pojačanu aktivnost, kao i poremećaj u varenju i balansu hormona. Može se primjetiti i povećanje rizika od pojedinih bakterija kao što je kandida tokom ovog perioda.

Neki od simptoma koji se mogu javiti su: nadimanje, umor, prehlada, pad imuniteta, povećana glad, opstipacija ili dijattreja, škripanje zubima noću, iritacija, osip, poremećaj sna, oscilacije u težini, glavobolje.

Najpoznatiji parazit kome pogoduje Pun Mjesec je Blastocystis Hominis. On može da bude veoma uporan i često je povezan sa nekim autoimunim oboljenjima i drugim bakterijama. Simptomi koje on izaziva su migrene, lupanje srca i bol u leđima. Oni mogu da napadnu naš stomak i stvore nam probleme.

Ako želite da utvrdite da li i vas "muči" Pun Mjesec, ovo biste trebali da uradite. Počevši od danas, u narednih par nedjelja pratite simptome kao što su temperatura, bol, problemi sa zdravljem koje imate i ocjenite njihov intenzitet skalom od 1 do 10. Počnite da pratite ove simptome i bilježite kada su oni izraženi a kada ih nema. Posebnu pažnju obratite na period punog Mjeseca. Ako primjetite pogoršanje nekih simptoma, onda znači da ste u rizičnoj kategoriji i da morate da povedete malo više računa o sebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.