ZDRAVLJE U KUĆI

Otkrivamo vam devet trikova kako se brzo riješiti nadutosti i tako stanjiti struk

Avaz.ba

27.8.2017

1. Izbjegavajte hranu koja napuhuje

Suzdržite se od graha, luka, brokule, kupusa, cvjetače i ostale hrane koja izaziva nadutost. Umjesto toga posegnite češće za jabukama, kruškama i dinjama jer su bogate pektinom koji umiruje i dobar je za probavu.

Pomoći će vam i probiotici jabuke, kruške i dinje koje su pektin bogat - to je smirujuća zamjena koja će držati tvoj razine vlakana gore. Uzmite probiotike i probavne enzime.

2. Jedite banane, kivi i jagode

Ovo voće sadrži visoke razine kalija koji djeluje kao diuretik i povećava količinu soli u mokraći - to je dobra vijest jer višak soli može izazvati zadržavanje vode u tankom crijevu.


3. Izbjegavajte žvakače gume

Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može povećati proizvodnju plina u probavnom traktu.

4. Pijte sok od aloa vere

Ovaj sok uklanja otrove iz tijela te štiti od mikroba, bakterija i virusa. Također, smanjuje unutarnje upale i kao pomaže u poboljšanju stanja kože.

5. Smanjite unos mliječnih proizvoda

Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mliječnih proizvoda u organizam.

Postoji mnogo alternativa mliječnim proizvodima poput rižinog mlijeka koje umiruje crijeva ili kokosovog mlijeka (ili jogurta). Smanjite i količinu proizvoda od pšenice.


6. Uzimajte probiotike

To je odično za probavu, kao i za raspoloženje te poticanje imuniteta, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju plina i regulira bakterijsku neravnotežu u crijevima, a time i da trbuh bude ravan.

7. Opustite se

Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se, primjerice, uz svijeće, toplu kupku, eterična ulja...

8. Vježbajte

Jaki mišići na trbuhu spriječit će da plinovi iz crijeva izguraju trbuh prema van pa neće toliko stršati.

9. Ne pričajte dok jedete

Gutanje zraka uzrokuje nadutost, piše Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.