ZDRAVLJE U KUĆI

Šta se dešava sa tijelom kada izađemo iz mora i ne istuširamo se odmah

Avaz.ba

23.8.2017

Morska voda bogata je mineralima i ima ljekovita svojstva za kožu. Posebno je dobra za psorijazu, ekcem i suhu kožu.

Ove pogodnosti nisu posljedica soli, već visoke koncentracije magnezijakoje se nalaze u njoj. Ova voda aktivira metabolizam, deluje kao antiseptik, steže i tonira kožu. Nakon kupanja u moru koža postaje glatka i zategnuta, a većina nečistoća se samo odstrani.

Mnogi je proizvođači kozmetike koriste u svojim preparatima s obzirom na široku lepezu djelotvornosti. Upravo zbog toga, preporučuje se onima, koji nisu u mogućnosti da idu na more, da u svom kupatilu naprave morsku idilu i klimu. .

Pa ipak, dug boravak na suncu može da ima i štetne posljedice na kožu i sušenja. Skoro je nemoguće skorjelu i osušenu so ukloniti sa kože sapunom ili gelom za tuširanje. Čak i nakon tuširanja, tragovi soli mogu ostati na koži i upijati vlagu. Ako tome dodate prekomjernu izloženost suncu rezultat će biti dehidrirana i oslabljena kože.

Dermatolozi zato preporučuju da se istuširate poslije svakog ulaska u vodu i to što prije. Ako nastavite da boravite na otvorenom, ne zaboravite da poslije toga ponovo nanesete zaštitu od sunca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.