Dijete koje se temelje na uskraćivanju hrane često uspjevaju samo kratkoročno, jer se izgubljeni kilogrami ubrzo ponovo vrate.
Nutricionista Vitni Sjuart kaže da većina dijeta ima stroga pravila i bazira se na ideji manjeg unosa hrane, brojanja kalorija, konzumiranja hrane u određeno vrijeme, a ovakva pravila su, smatra ona, prosto neodrživa na duži period.
Ideja lišavanja hrane, koja je sastavni deo mnogih dijeta, daje osjećaj kontrole nad situacijom i osobe koje su na takvoj dijeti često razmišljaju na način: "Super, dosad nisam pojeo/la nijedan kolačić“, ali samokontrolu je vremenom sve teže održati i uskoro će početi da razmišljaju na način: "Nisam pojeo kolačić već dvije sedmice! Zaslužujem jedan!“ Poslije se osjećaju loše jer nisu uspjeli da se kontrolišu.
- Vi i vaš kvalitet niste određeni onim što jedete. Ovakvo razmišljanje je pogrešno - navela je Stjuart.
Postoje stvari koje treba da izbjegavamo, naprimjer stalno konzumiranje nezdrave brze hrane, hrane sa visokom koncentracijom šećera kao i velike količine alkohola.
- Ipak, ne bismo smjeli da promoviramo dijete bazirane na uskraćivanju hrane kao jedini način gubitka kilograma, jer postoje i drugi - objasnila je ona.
Ona predlaže male, ali efikasne i dugoročno održive promjene i navodi da je umjerenost u svemu najbitnija. Problem kod većine osoba jeste taj što nemaju strpljenja za promjene za koje treba više vremena, a koje, gledajući dugoročno, donose bolje rezultate.