ZDRAVLJE U KUĆI

Najzdraviji lijek protiv nesanice, bolova i straha je valerijana

Avaz.ba

18.8.2017

Imali ste loš dan, napeti ste i osjećate da bi nakon svega mogla uslijediti i neprospavana noć? 
Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje. Radije birajte valerijanu - biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitetu sna. Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju.

Može umanjiti i bolove u mišićima i zglobovima te menstrualne grčeve i neugodne simptome menopauze.

- Valerijana djeluje sedativno i ublažava grčeve te je u prvom redu upotrebljavamo kod nervne napetosti i nesanice koja je posljedica nervoze, stresa i razdražljivosti, koji izazivaju grč u tijelu i mišićima. Koristimo je i kod depresija izazvanih tjeskobom te migrena i glavobolja izazvanih stresom i napetošću. No njezino je djelovanje potvrđeno i kod ubrzanog lupanja srca, bolova u predjelu srca, grčeva dišnih putova, psihičke premorenosti te kod osjećaja straha izazvanog neurotičnim stanjima. 
Prednost te ljekovite biljke je što, za razliku od farmaceutskih sredstava za spavanje, ne ostavlja osjećaj mamurluka - kaže aromaterapeutkinja Sanja Rajković.

Savjetuje da je valerijanu najbolje macerirati - jednu čajnu žličicu korijena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati. Potom procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šalicu popijete pola sata prije spavanja. Korijen biljke možete preliti i vrućom vodom te ostaviti dvadesetak minuta, a potom procijedite i pijte na isti način kao kod hladne priprave.

- Ni jedan čaj koji koristimo u terapeutske svrhe ne treba sladiti, a važno ga je uzimati gutljaj po gutljaj - kaže naša sugovornica te dodaje da valerijanu možete kombinirati i s drugim ljekovitim biljkama kao što su, primjerice, matičnjak, glog, kamilica...

U biljnim ljekarnama možete nabaviti i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera. Nakon 2-3 tjedna uporabe valerijane treba uzeti stanku od dva tjedna, a potom je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. No iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na strojevima koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju.

- Valerijana djeluje i na snižavanje krvnog tlaka pa bi je oni koji već imaju probleme s niskim tlakom trebali uzimati u kombinaciji s glogom - kaže aromaterapeutkinja Rajković. Ističe da se valerijana ne smije koristiti tijekom trudnoće i dojenja, a ne treba je uzimati ni uz alkohol, koji pojačava njezino djelovanje. 


Valerijana je kontraindicirana i kod onih koji uzimaju sedative, antidepresive, hipnotike i benzodiazepine (apaurin, lexilium, lexaurin...). 
Naime, ta je biljka prirodna alternativa benzodiazepina te pomaže i kod odvikavanja od sredstava za umirenje, a može pomoći i pušačima pri odvikavanju. Naime, čaj od valerijane i kod pušača izaziva odbojnost prema duhanskom dimu, a istodobno smanjuje napetost i nervozu te je odličan saveznik kod odvikavanja od pušenja.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu ovisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema štetnih nuspojava. Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta, prenosi 24sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.