ZDRAVLJE U KUĆI

Ne dajte se prevariti: Evo kako prepoznati svježe namirnice

Avaz.ba

18.8.2017

Jaja

Ako je jaje svježe, tada se njegov sadržaj ne trese, Ali, što je starije ili ako je pokvareno, tada ćete osjetiti kako se žumanjak pokreće kada jaje protresete. Postoji i poznati test s vodom - što je jaje manje svježe, sve više izranja na površinu.

Pogledajte i video:


Stavite ga u posudu napunjenu vodom i pratite što se događa. Vrlo svježe jaje potonut će vodoravno na dno posude, ono staro sedmicu dana stajat će okomito u vodi dok će staro jaje, koje ne bi trebalo jesti, plutati na površini.

Riba

Svježa riba je sjajna, škrge su crvene i osjeti se miris mora. Što je boja njezine kože bljeđa i s manje sjaja - to je starija i sumnjivije kvalitete. Kada birate ribu pogledajte i njezine oči jer su kod svježe oči izbuljene, prozirne i sjajne, a zjenica je crna.

Ako njezine oči imaju mliječnu boju i zamućenu rožnicu, tada je nikako ne kupujte jer sigurno nije svježa, a moguće i da je pokvarena. Škrge moraju biti svijetle crvene boje, nikako žućkaste. Skroz svježa morska riba miriše na more, mrvicu starija može izgubiti taj miris, ali razlog za zabrinutost morao bi se pojaviti kada smrdi nekako kiselo.

Pogledajte i video kako izabrati svježu ribu: 


Meso

Svježe meso prepoznat ćete po crveno-ljubičastoj ili crvenoj boji, ovisno od koje je životinje ili dijela njezinog tijela. Ali, ako je meso smeđe ili sivkasto, možda samo na nekim dijelovima ili je cijelo takvo, to pokazuje da u trgovini stoji više nego bi trebalo. Ipak, smeđa i sivkasta boja ne moraju nužno značiti da je meso nesigurno za jelo već da više nije skroz svježe.

Zelenkasta boja je znak da je pokvareno i opasno za jelo, kao i sluzavost te neugodan miris. Također, ne kupujte meso koje u trgovini stoji na toplom mjestu - ako vam pod rukom nije hladno, ostavite ga i potražite drugo. 


Salame i kobasice

Ako je površina kobasice ili salame ljepljiva umjesto da je glatka i sjajna, bolje je da to ne kupujete niti jedete. Također, promjena boje na rubovima (u tamniju, sivkastu ili zelenkastu) pokazuje kako se radi o proizvodu kojeg ne treba jesti.

Mliječni proizvodi

Ako je poklopac npr. na čašici jogurta napuhnut, tada s njime nešto nije u redu i ne kupujte ga. Jednako je i recimo s mlijekom čiji tetrapak izgleda naduto, kao da ga je netko napunio zrakom. To sve pokazuje da se sadržaj u ambalaži počeo kvariti. Uglavnom, ako ambalaža neke namirnice ne izgleda kako bi trebala - ne kupujte je već uzmite drugu.

Voće i povrće

Tu nema puno dileme jer bez greške možete vidjeli je li neko voće ili povrće lijepo i svježe ili se osušilo pa čak i počelo trunuti na pojedinim mjestima. Također, ako nije čvrsto pod rukom, a trebalo bi biti, već je mekano ili čak gnjecavo, budite sumnjičavi.

Recimo, dobro skladišteni krumpir ima čvrstu i glatku koru dok je kod neadekvatnog čuvanog ili starog krumpira kora smežurana, a ponekad se može vidjeti da je počeo klijati. Ili, ako je krastavac čvrst, ali krajevi su mu mekani - nemojte ga kupovati jer nije svjež.


Kod ubranih voćki, poput npr. grožđa provjerite mjesto gdje je odrezano. Ako izgleda svježe i zeleno, dobro je i nedavno je ubrano, ali ako je suho, crno i izgleda staro, znači da je već odavno ubrano. Najlakše je to provjeriti kod voćki koje još uvijek imaju peteljku i lišće poput npr. jabuke i naranče. Tada jasno po lišću možete vidjeti je li svježe ubrano ili se lišće sasušilo. Ako je lišće suho, to ne znači da se voćka ne može jesti, već samo da nije potpuno svježa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.