ZDRAVLJE U KUĆI

Ne kuhajte već prokuhanu vodu: Većina pravi ovu grešku, a ne zna da je opasna po život

Avaz.ba

17.8.2017

Ponovo ključala voda može biti izuzetno opasna, jer se sastav vode mijenja kada se kuha. Para koja nastaje kuhanjem sastoji se od nestalnih jedinjenja koja se pretvaraju u gasove i isparavaju.

Većina ljudi ranije skuhanu vodu koja ostane u kuhalu kasnije opet prokuha po potrebi, međutim takva voda je jako štetna po zdravlje. Višak vode koji ostane nakon kuhanja treba prosuti i uvijek sipati novu.

Kada se kuha, voda izgubi štetne materije, međutim ako se kuha drugi put tada će sve ono dobro što je ostalo u njoj iščeznuti. Ako vodu ostavite predugo da se kuha ili je ponovo prokuhate, njeni hemijski sastojci se mijenjaju, a zdravi minerali postaju štetni.



Evo šta se stvara u vodi ako odlučite više puta da je kuhate:

Arsen

Ako konzumirate prokuhanu vodu, tokom vremena, možete da se suočite sa trovanjem arsenom, što bi moglo dovesti do velikog broja veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, srčana oboljenja, neurološki problemi, pa čak i neplodnost.

Nitrati

Nitrati se nalaze u zemljištu, vazduhu, vodi i mnogim stvarima u okruženju. Ali kada su izloženi visokoj temperaturi, to može biti opasno - u takvim okolnostima postaju kancerogeni i povezani su sa različitim vrstama raka.

Fluor

Ako uzmete previše fluora, možete doživjeti neurološke probleme. Djeca koja imaju previše fluora mogu patiti od kognitivne zaostalosti.

S obzirom na pomenute informacije, sljedeći put kada odete da ponovo prokuhate vodu, razmislite još jednom, jer na taj način sebe i druge izlažete veoma opasnim toksinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.