ZDRAVLJE U KUĆI

Nema nesanice: Trik uz koji ćete zaspati za dvije minute

Avaz.ba

16.8.2017

Premoreni ste i jedva čekate leći u krevet i zaspati, ali čim položite glavu na jastuk preplave vas brojne misli i san jednostavno ne dolazi na oči. Tada započinjete večernju rutinu kotrljanja po krevetu u nadi da ćete pronaći položaj u kojem ćete brzo zaspati. 

Ovakav scenarij dobro je poznat mnogima, a zahvaljujući ovom jednostavnom triku u svega par minuta možete "prevariti" mozak i tako riješiti neugodan problem zbog kojeg se budimo umorni i mrzovoljni. 

Šta trebate napraviti?

- Legnite u vaš najdraži položaj, duboko udahnite i izdahnite i pokrenite misli.

- Zamislite unutrašnjost vašeg doma u razdoblju života kada ste bili dijete.

- Šetajte po prostorijama i razgledajte sobe. Prisjetite se najsitnijih detalja poput namještaja, slika na zidu, stolnjaka na stolu, šoljice iz koje ste pili...

- Taman kada se uživite u scenarij, savladat će vas san i zaspat ćete kao beba.

Zašto djeluje?

Psiholozi objašnjavaju kako je riječ o diverziji uma. Naime, svaka minuta tokom koje razmišljate o pozitivnim trenucima tokom kojih ste usredotočeni na detalje pohranjene duboko u mozgu zapravo je minuta manje provedena u razmišljanju o obavezama i problemima koje donosi svakodnevica. Pozitivne misli djeluju umirujuće i opuštajuće.

Savjet:

Nakon što iscrpite teme iz djetinjstva, prebacite se na neke druge lijepe uspomene poput putovanja, proslava i toplih porodičnih trenutaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.