Pet razloga zašto loše spavamo

Avaz.ba
12.08.2017 23:45
A
A
A

Nedostatak kvalitetnog sna čini nas umornim u jutarnjim satima i negativno djeluje na naše raspoloženje i produktivnost tog dana. Neki čak tvrde da je nesanica i jedan od glavnih razloga gojenja.

Ovo su razlozi zbog kojih loše spavamo:

1. Vježbanje u kasnim satima

Trening previše stimuliše naš nervni sistem, što može da onemogući dobar san ako odmah poslije njega odlučimo da odemo u krevet. Stručnjaci smatraju da nije preporučljivo vježbati neposredno pred odlazak na spavanje, već treba da prođe bar tri sata između te dvije aktivnosti.

2. Nedovoljno zamračena soba

Čak i najmanji izvori svjetlosti, kao što su naprimjer lampice na televizoru ili laptopu, mogu da nam upropaste san. Ako imate problema s nesanicom, probajte da maksimalno prigušite svjetlo, spustite roletne i pokrijete sve druge izvore svjetlosti u kući. U slučaju da vam to ne pomogne, tu je uvijek maska za spavanje.

3. Preveliki unos kofeina

Nije tajna da nam kofein povećava koncentraciju, ali i čini budnim u trenucima kada bi bez njega mogli lako da zaspimo. Ne zaboravite da se on, osim u kafi, može pronaći i u čaju, čokoladi i još nekim drugim proizvodima. Rješenje je jednostavno. Prestanite da unosite namirnice bogate kofeinom u večernjim satima i smanjite njihov unos u toku cijelog dana.

4. Buka ili šumovi

Logično je da nećemo imati čvrst san ako čujemo buku, a najčešće nećemo ni uspjeti da zaspimo. Neke ljude nerviraju i manje glasni zvukovi, kao što su na primjer zvuk frižidera ili sata. I jedni i drugi neće pogriješiti ako budu koristili čepiće za uši tokom spavanja.

5. Preokupiranost obavezama

Ako radimo neposredno pred odlazak na spavanje, misli će nam ostati okupirane predmetima kojima smo se bavili i nećemo uspjeti da zaspimo. Bolje je da posao ostavimo za sutra (ako je to moguće) i ne naprežemo mozak bar nekoliko sati pred spavanje kako bi nam san bio što kvalitetniji, piše portal CdM.me