Šta izaziva kašnjenje menstruacije: Prouzrokovano je mnogobrojnim stvarima! Evo na šta treba da obratite pažnju

Avaz.ba
11.08.2017 18:06
A
A
A

Iako mnoge žene “mrze što su žensko" u onim danima, moramo priznati da nikad ne volimo kada nam kasni.

Kašnjenje može biti prouzrokovano mnogobrojnim stvarima. Od nekih jednostavnijih poput stresa kome smo svakodnevno izloženi, do ozbiljnijih poput promjene težine i promjene u radu štitne žlezde. Poznato vam je da svaka žena treba da vodi računa o svom ciklusu, odnosno o danima kada on počinje i završava se i ovulaciji. Tu imamo pomoć mnogobrojnih kalendara aplikacija posebno napravljenih da nam olakšaju praćenje ovog prirodnog procesa u ženskom tijelu. 

Stručni naziv kašnjenja menstruacije je amenoreja, a ona se dijeli na fizičku i patološku. Fizička nastaje zbog trudnoće, ali i u periodu dojenja, prije puberteta i u menopauzi. Patološka se naziva zaustavaljanje menstruacije kod žena koje prije nisu imale problem i kod kojih je došlo do zaustavljanja zbog zdravstvenog problema. Kao što smo već rekli, patološka amenoreja može nastati usljed stresa, prekomjernog vježbanja, nagle promjene u težini, problema sa štitnom žlijezdom ili sindroma policističnih jajnika. 

Ukoliko vam menstruacija kasni od 7 – 10 dana, uradite test za trudnoću. Ukoliko nije u pitanju trudnoća, trebalo bi da posjetite ginekologa. Ako kasni oko 3 mjeseca i više, a nekada ste imali redovni ciklus, sigurno je u pitanju neki drugi i vjerovatno veći problem. Tada je naravno, obavezna posjeta ginekologu. Ne treba odmah da paničite i razmišljate o najgorem, jer sigurno postoji rješenje za vaš problem.