ZDRAVLJE U KUĆI

Istraživanja pokazala: Orgazam je idealan u borbi protiv bolova

Avaz.ba

11.8.2017

Orgazam je fenomenalan – to znamo odavno. Ali ono što još ne znamo, jest da „veliki O“ nije zaslužan samo za zadovoljstvo, nego može pomoći kod nekih zdravstvenih problema.

Taj pozitivan popratni efekt nastaje, između ostaloga, zbog hormona dopamina, endorfina i serototnina koji se izlučuju kad doživiš vrhunac.

Oni su zaslužni za činjenicu da se nakon seksa osjećamo supersretnima. Ali, ako te hemikalije stignu do krvotoka, ublažavaju bol, što pomaže kod sljedećih problema:

Glavobolja

Prema istraživanju iz 2013. godine objavljenom u časopisu Cephalalgia, orgazam djeluje protiv migrene poput čuda. Pri tome je svejedno hoćeš li biti sama svoja majstorica ili će te partner odvesti do vrhunca.

Štucavica

Jedno kanadsko istraživanje otkrilo je da se muškarci i žene mogu izliječiti od dugotrajne štucavice – seksom. Prema dr. Francisu Fesmireu, za to treba biti stimuliran živac vagus (najduži živac koji izvire direktno iz mozga te šalje i prima poruke iz probavnog sistema i svakog drugog organa u tijelu). A taj se živac stimulira upravo za vrijeme seksa.

Jutarnja mučnina za vrijeme trudnoće

Psiholog dr. Gordon Gallup sa State University of New York tvrdi kako vrhunac (muškarca) pomaže protiv jutarnje mučnine za vrijeme trudnoće.

I to onda kad žena proguta spermu budućeg oca. Dr. Gallup argumentira tu tezu tvrdeći da tijelo trudnice često nakon oplodnje smatra sjeme muškarca uzročnikom upale, odnosno stranim tijelom, te reagira mučninom, pa i povraćanjem. Kad se organizam žene navikne na sjeme, postane imun.

Kako bi se to brže dogodilo, tvrdi naučnik, žena treba oralno konzumirati spermu.

(Post)menstrualni grčevi

Orgazam potiče prokrvljenost ženskog uterusa pri čemu se maternica opusti, a to može smanjiti grčeve. Hemikalije koje se otpuštaju za vrijeme vrhunca dodatno djeluju kao ublaživač bolova te mogu ublažiti bolove za vrijeme menstruacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.