Otkriven vitamin koji spriječava spontane pobačaje i defekte

Avaz.ba
10.08.2017 23:32
A
A
A

Samo jedan vitamin može pomoći da se spriječi razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australijski naučnici.

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisat će način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australijski naučnici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kičme. Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može liječiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u maternici.  

- Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom svijeta. Ove riječi ne govorim olako - ispričao je biomedicinski istraživač.  

Svaka četvrta žena u prosjeku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, najviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu. Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave.